Ministrul M. Dușa a invocat o lege greșită în cazul securității spațiului aerian

Data publicării:
mircea dusa crop 1

Ministrul Mircea Dușa a insistat să facă astăzi o serie de „precizări pentru cârcotași” în momentul în care a fost întrebat de jurnaliști dacă „au mai fost azi-noapte cazuri de invadare a spațiului aerian”. Declarațiile vin în contextul în care ieri, ministrul Apărării spunea că, zilnic, spațiul aerian al României este forțat.

„O chestiune foarte serioasă nu poate fi dusă în derizoriu. Ceea ce precizam ieri este corect și este chiar o informație publică și cei care nu cunoașteți domeniul, vă rog eu să citiți Legea 256 din 2001 cu privire la modul de acțiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizație de survol a spațiului aerian al României”, le-a spus joi ministrul Mircea Dușa jurnaliștilor.

Legea invocată de Mircea Dușa nu are însă nicio legătură cu domeniul aviației.

Legea nr. 256/2001 vizează „aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 213/2000 privind suspendarea plăţii taxei pe valoarea adăugată şi scutirea de la plata taxei vamale şi a suprataxei vamale de import pentru bunurile importate în cadrul ajutorului nerambursabil acordat de Guvernul Japoniei Guvernului României”, în vigoare de la 23.05.2001.

În document, la art. 1, „se aprobă scutirea de la plata taxelor vamale pentru bunurile importate prevăzute în anexă, în cadrul ajutorului nerambursabil "Non-protect grant aid 1999", acordat de Guvernul Japoniei Guvernului României.”

Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 213/2000 includea și lista cu produsele din import pentru care se suspendă plata taxei pe valoarea adăugată la organele vamale şi produsele care se scutesc de la plata taxei vamale şi a suprataxei vamale de import. 

Printre acestea se numără „motoare cu piston, cu aprindere prin compresie, destinate industriei de montaj”, „cutii de viteză, destinate montajului industrial”, „radiatoare, destinate montajului industrial” și „tobe şi ţevi de eşapament catalitice, destinate montajului industrial”.

Spre finalul declarației, Mircea Dușa s-a corectat: „Tot ce am precizat eu azi e în legea 257”. Ceea ce este adevărat, de această dată: Legea 257 din 22.05.2001 prevede modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri