Noul Cod Rutier: Amenzile de circulaţie vor putea fi plătite oriunde în ţară într-un cont unic deschis la Trezoreria Statului

Data publicării:
amenzi

Amenzile de circulaţie vor putea fi plătite oriunde în ţară într-un cont unic deschis la Trezoreria Statului. Aceasta este vestea bună pentru şoferi, care până acum erau obligaţi să plătească la unităţile fiscale din judeţul în care era constatată contravenţia. Pe de altă parte, noul text legislativ condiţionează dreptul de a conduce de plata amenzilor.

După ce noul Cod Rutier a primit în sfârşit undă verde de la Guvern, cu unele modificări, documentul a fost trimis în Parlament. Amenzile prevăzute sunt mai mici decât cele din varianta originală. O prevedere controversată este cea care le tolerează şoferilor o concentraţie alcoolică redusă la volan: cine este prins cu cel mult 0,2 grame la mie îşi poate păstra permisul; cine conduce cu mai mult de 0,5 grame de alcool la mie, merge însă la închisoare. Iar cei care nu îşi achită amenzile vor avea zile grele din partea poliţiei.

Din momentul în care agentul rutier dispune sancţiunea, contravenientul are două opţiuni: fie plăteşte în 48 de ore jumătate din amenda minimă prevăzută de lege pentru acea faptă, fie achită valoarea integrală a sancţiunii în cel mult 30 de zile. După această perioadă, Poliţia Rutieră verifică în evidenţele Trezoreriei dacă banii au fost încasaţi. Dacă nu, în cel mult cinci zile, agenţii de circulaţie îi vor trimite contravenientului o ultimă notificare la domiciliu. Din acel moment, şoferul mai are la dispoziţie 15 zile ca să demonstreze că şi-a achitat contravenţia. Conducătorul auto este obligat să păstreze chitanţa de plată a amenzii, pe care trebuie să o prezinte la Poliţie.

Practic, şoferul are la dispoziţie cel mult 50 de zile să se conformeze. Nu îl scapă de rigorile noii legi nici măcar o acţiune de contestare în instanţă a contravenţiei.

Noul cod este mai aspru şi pentru vitezomani. Permisul de conducere ar putea să fie suspendat şase luni dacă viteza legală va fi depăşită 60 de kilometri pe oră. Vor fi sancţionate cu amendă de până la 9600 de lei nerespectarea regulilor de traversare a căii ferate, conducerea pe contrasens ori conducerea sub influenţa alcoolului, dacă şoferul este implicat într-un accident. Dacă accidentul este soldat cu victime, şoferul nu va putea conduce înainte de o decizie definitivă a instanţei, iar la finalul procesului, permisul i-ar putea fi suspendat chiar şi doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Horațiu Potra, eliberat. ”Mercenarul lui Georgescu” are interdicție de a părăsi țara. Explicațiile avocatului
Digi FM
O profesoară din Brașov este cea mai rapidă cititoare din lume. „Nu am o tehnică sau ceva nume”
Pro FM
Iubitul Ancăi Țurcașiu, imagini rare de când a fost socru mic. Cât de frumoase sunt cele trei fiice ale sale
Film Now
Nominalizări Globurile de Aur 2025. "Emilia Perez", 10 nominalizări, românul Sebastian Stan, în cursa pentru...
Adevarul
Cine sunt cunoștințele din fotbal ale periculosului Horațiu Potra. Oamenii se tem acum să vorbească
Newsweek
90.000 de pensionari iau mii de lei în plus la pensie. În ce condiții primesc acești bani?
Digi FM
Dan Negru, după ce a apărut un nou fake news despre moartea sa: "M-a sunat Horia Moculescu: 'Deci trăiești'"
Digi World
Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte. O alegere mică, diferențe importante
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni. "De ce arată de parcă are 35 de ani?" - au...
UTV
Iulia Vantur a pus capat speculatiilor legate de relatia ei cu Salman Khan cu aceasta poza