Femeie ucisă de câini în București, instituțiile își pasează vina. Primăria sector 6: N-am primit sesizări, ASPA se ocupă de maidanezi

Data actualizării: Data publicării:
terenul unde a fost ucisă de caini o femeie
O femeie a murit după ce a fost mușcată de câini în timp ce alerga în sectorul 6. FOTO: INQUAM PHOTOS - Sabin Cîrstoveanu

O femeie a murit după ce a fost mușcată de câini în timp ce făcea jogging, în sectorul 6 din București. În urmă cu un an, ea a mai fost atacată de câini tot în aceeași zonă, tot în timp ce alerga. Atunci a ajuns la spital. Ancheta declanșată atunci nu a ajuns la nicio concluzie. Oamenii din zonă spun că au trimis sesizări la Primăria sectorului 6 și la Protecția Animalelor cu privire la câinii periculoși. La rândul său, Primăria Sector 6 susține că Poliţia Locală de sector nu a primit sesizări în acest sens și că singura instituție care trebuie să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi din București este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

ASPA: Problema câinilor maidanezi nu este doar a ASPA, ci şi a Poliţiei

ACTUALIZARE 17.00 Problema câinilor maidanezi nu este doar a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), ci şi a Poliţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu.

Precizările acesteia vin după ce o femeie, care alerga în zona Lacului Morii, a fost ucisă sâmbătă de câinii fără stăpân.

"Am făcut sesizări, la rândul nostru, către alte autorităţi, deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu este doar a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. ASPA este responsabilă de gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al Municipiului Bucureşti. (...) Ar trebui să avem sprijinul poliţiilor locale de sector, Poliţiei Naţionale, care are alte competenţe faţă de ASPA, şi anume să verifice proprietarii de câini, dacă aceştia sunt microcipaţi (...) sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private, îngrădite corespunzător, în aşa fel încât să nu aibă acces să iasă pe domeniul public şi, din păcate, aceste lucruri nu se întâmplă suficient", a spus Cătălina Trănescu, sâmbătă, într-o declaraţie de presă, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, sunt foarte multe proprietăţi private în Bucureşti, de regulă la periferie, care nu sunt îngrădite corespunzător. "Câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor ei. Nefiind sterilizaţi, ei se înmulţesc. Înmulţindu-se şi ajungând adulţi, se retrag în astfel de zone şi formează grupuri, ies după hrană şi pot avea comportamente agresive atât faţă de oameni, cât şi faţă de alte animale mai mici", a explicat Cătălina Trănescu.

Aceasta a menţionat că, odată ridicaţi din teritoriu de ASPA, câinii sunt duşi în cele trei centre gestionate de instituţie, unde sunt microcipaţi. "Dacă ei s-ar întoarce în teritoriu ar exista trasabilitate, ar putea să se ştie că provin de la noi. Deci, ei sunt microcipaţi, sunt sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi promovaţi spre adopţie. Ceea ce vedem în continuare în teritoriu nu sunt câini care ies din adăposturile noastre. Sunt câini care continuă să se înmulţească în curţi, în proprietăţi private, în depozite, în şantiere în lucru", a punctat Trănescu.

Potrivit acesteia, echipajele ASPA încearcă să captureze câinii care au ucis-o pe femeie.

"Au fost identificaţi undeva la aproximativ opt câini pe câmp. Echipajele noastre, care sunt dotate cu puşcă, cu tranchilizant, sunt în încercarea de a face aceste capturări, însă, fiind un teritoriu atât de mare, atât de vast, este o operaţiune extrem de dificilă. Am identificat şi puiuţi ai acestor câini", a mai declarat Cătălina Trănescu.

Consilierii generali liberali cer demisia directorului ASPA

ACTUALIZARE 14.00 Consilierii generali liberali cer demisia directorului Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), după tragedie.

"Sumele alocate anual pentru ASPA Bucureşti din bugetul PMB sunt imense. Vreau un raport detaliat de la conducerea acestei subordonate a PMB, care are atribuţii exclusive şi misiunea de a gestiona câinii fără stăpân şi un plan clar de acţiuni pentru a evita astfel de tragedii în viitor! Vreau să ştiu cine a cerut oprirea capturării câinilor fără stăpân! Solicităm în acest sens demisia imediată a directorului ASPA! Sunteţi plătiţi să ne protejaţi, nu să tocaţi bugete pe pliante!", a scris, sâmbătă, pe Facebook, purtătorul de cuvânt al consilierilor generali PNL Bucureşti, Diana Mardarovici.

Ea a atras atenţia că siguranţa oamenilor trebuie să fie "prioritatea zero în Bucureşti".

"Este trist să te gândeşti că nu poţi fi în siguranţă în oraşul tău. Suntem aproape de aceeaşi vârstă... Chiar ieri discutam cu tristeţe despre copilul care a trebuit să moară sfâşiat de câini ca să ajungem la legi corecte în această ţară. Nu mai vreau astfel de precedente!", a adăugat aceasta.

Primăria Capitalei a anunţat sâmbătă că este în desfăşurare acţiunea de capturare a câinilor organizată de ASPA pe terenul viran pe care a fost găsită decedată femeia. 

Primăria Sector 6 face precizări în cazul femeii ucise de câini: Nu au fost primite sesizări despre maidanezi în zonă

ACTUALIZARE 13.40 Singura instituţie abilitată să monitorizeze şi să strângă câinii maidanezi din Bucureşti este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Capitalei, a transmis Primăria Sectorului 6, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, Poliţia Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existenţa lor în zona unde femeie a murit după ce fost muşcată de câini.

"Femeia a fost găsită de polițiști pe câmp, la 270 de metri distanță de cea mai apropiată locuință și la 300 de metri distanță de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii - zona neamenajată, aflată la granița cu Comuna Chiajna.

Terenul a aparțiut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane.

Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale.

Chiar și așa, Poliția Locală a Sectorului 6 sprijină ASPA. Au acțiuni săptămânale împreună. Mai mult, anul trecut echipele au fost însoțite de polițiștii locali în zona Gilulești Sârbi, în cadrul campaniei de conștientizare a sterilizării animalelor.

Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe.

Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36", a comunciat Primăria Sectorului 6.

Oamenii din zonă spun că au trimis sesizări la Primăria sectorului 6 și la Protecția Animalelor cu privire la câinii periculoși

ACTUALIZARE 13.30 Oamenii care locuiesc în zonă spun că au făcut nenumărate sesizări cu privire la prezența câinilor maidanezi care pot fi periculoși. Totodată, ei afirmă că au sunat la 112 și au trimis emailuri către Primăria sectorului 6.

Oamenii din zonă afirmă că și câini care au stăpân sunt lăsați liberi pe stradă deși sunt câini de luptă care sunt periculoși.

caine-sector6-digi24
Fotografie de la telespectatori Digi24 cu un câine în fața unei curți cu poarta deschisă

Digi24 a primit de la telespectatori fotografii cu câini de luptă în fața porților lăsate deschise sau pe câmp.

De asemenea, oamenii au mai spus reporterului Digi24 care a relatat de la locul tragediei că au făcut solicitări și către Protecția Animalelor, că reprezentanții instituției au venit acolo în decembrie, dar au ridicat un singur câine.

Femeia atacată de câini a fost găsită la 300 de metri de digul Lacului Morii din sectorul 6.

Știrea inițială:

Tragedia s-a petrecut în timp ce femeia alerga în zona unui lac din sectorul 6, informează Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), scrie Agerpres.

Poliţiştii Secţiei 20 Poliţie au fost sesizaţi, prin 112, cu privire la acest incident. La faţa locului au mers poliţişti care au identificat victima, iar un echipaj medical a constatat decesul. A fost deschis un dosar penal pentru a se stabili cauzele şi condiţiile în care s-a produs decesul, cercetările fiind preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri.

Trupul neînsufleţit va fi dus la INML pentru necropsie. Primăria Capitalei anunţă că purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu, şi un reprezentant de la Poliţia Locală Bucureşti se duc la faţa locului. 

Anul trecut, femeia a mai fost atacată de câini tot în aceeași zonă, în timp ce făcea jogging, transmite corespondentul Digi24. Atunci, ea a ajuns la spital cu răni grave.

Polițiștii care au cercetat atunci incidentul au încercat să afle ai cui sunt câinii, dar ancheta nu a ajuns la o finalitate. Și reprezentanți de la Protecția Animalelor au venit în sectorul 6 și au făcut verificări, dar tot fără rezultate concrete.

Acum, va începe o nouă anchetă și vor fi audiați oamenii care locuiesc în zonă pentru a afla cine sunt proprietarii câinilor.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri