Sari la conținut

O ruină zace de ani buni nefolosită. Cetatea Medievală din Oradea, afectată de imaginea unei clădiri abandonate

Turistii care vin prin prin şanţul cetăţii să viziteze ruinele medievale, pline de istorie, sunt întâmpinaţi de o ruină a epocii de aur. Oamenii care locuiesc în zonă îşi amintesc faptul că după terminarea blocurilor gospodăria comunală a vrut să construiască o braserie.

Constructorii de pe timpul epocii de aur au început să ridice niste stâlpi, să toarne un planşeu şi să ridice câteva ziduri. După 3 ani, în toamna lui 1989, lucrarea a fost abandonată. Dacă la început s-a vrut un restaurant, acum aici îşi mai găsesc un culcuş doar oamenii fără adăpost care se strecoară prin gardul de protecţie.

Proprietarii actuali ai clădirii au încercat să o transforme şi ei într-un loc de distracţii sau într-o parcare, dar nu au primit avize din partea instituţiilor statului. Aşa că turiştii rămân cu impresia proastă: ei se aşteaptă să fotografieze ruine medievale, nu armătura lăsată să ruginească.

Primăria Oradea a început anul acesta să transforme Cetatea într-un ansamblu care să atragă turişti, iar o ruină ca aceasta care zace de ani de zile în faţa intrării principale în Cetate nu face decât să strice imaginea viitorului punct turistic.

Pâna când va căpăta o nouă destinaţie, locul rămâne un focar de infecţie şi oferă o imagine cu care nu se poate lăuda nimeni.