Patronii unui lanţ de bijuterii, suspectaţi de evaziune fiscală ce depăşeşte 2 milioane de lei

Data publicării:
inele bijuterii - captura

 

Magazinele din Bucureşti, Constanţa şi Craiova ale unei renumite firme de bijuterii au fost luate cu asalt astăzi. Nu de clienţi aflaţi în cautarea unui cadou cu pretenţii, ci de poliţişti şi procurori care anchetează un mare tun dat statului: 2 milioane de lei.

La Constanţa, vânzătoarele au încercat sa mascheze trecerea oamenilor legii şi au pus în geam o hârtie pe care au scris „INVENTAR”. Apoi, patronii le-au spus că pot să plece.

La magazinul din Craiova al aceloraşi patroni, poliţiştii s-au mişcat extrem de rapid şi au confiscat toate bijuteriile. După plecarea oamenilor legii, vitrinele au rămas goale.

În total, anchetatorii au confiscat aproape 8 kilograme de bijuterii din aur cu pietre preţioase, de peste 700.000 de euro.

Potrivit procurorilor, patronii magazinelor de bijuterii furau statul şi când vindeau podoabe în magazin şi când le vindeau pe site. Clienţii primeau comanda prin intermediul firmelor de curierat, cărora le plăteau contravaloarea. În loc să ajungă în conturile firmei, banii intrau în cele ale proprietarilor. Statul român a pierdut astfel cel puţin două milioane de lei, bani care reprezintă impozite, Taxa pe Valoare Adăugată şi aşa numita taxă pe lux. De altfel, specialiştii estimează că în România evaziunea fiscală în domeniul comercializării bijuteriilor şi pietrelor preţioase atinge cote uriaşe.

„Ar trebui să zica ceva de genul ăsta: cel puțin 75-80% din piață este piața subterană, nefiscalizată. Pe această piață, evaziunea fiscală a fost estimată la 300 de milioane de euro pe an”, a spus Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România.

Săptămâna trecută, o grupare de contrabandişti români şi turci a fost anihilată de poliţişti. 60 de kilograme de bijuterii au fost confiscate, iar 15 persoane arestate preventiv.

Pe lângă percheziţiile la magazinele de bijuterii, anchetatorii au căutat probe şi la locuinţele suspecţilor în acest caz, unde au fost găsite două pistoale cu gaz, pentru care proprietarii nu aveau autorizaţie. Deocamdată, procurorii nu au reţinut pe nimeni, pentru că nu au încheiat audierile maraton din acest caz - nu mai puţin de 19 învinuiţi şi tot atâţia martori au dat sau vor da declaraţii - însă e de aşteptat ca după terminarea audierilor să urmeze şi reţineri. Acuzaţiile în acest dosar sunt evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, iar pedepsele pot ajunge chiar şi la 13 ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri