Ploile torenţiale continuă. Un bărbat a murit după ce a fost luat de viitură, în judeţul Iaşi

Data publicării:
viituri

Comuna Andrieşeni s-a aflat marţi sub cod galben de ploi, precipitaţiile abundente formând o viitură care i-a surprins pe cei doi. Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă îl caută pe copil, fiind mobilizat inclusiv un elicopter.

Din nefericire, bărbatul în vârstă de 80 de ani a fost găsit fără suflare.

Probleme sunt semnalate şi în judeţul Vaslui unde, în localitatea Lunca Banului, şapte case au fost inundate, iar pompierii încercau încă la miezul nopţii de marţi spre miercuri să scoată apa cu motopompe.

În judeţul Dâmboviţa, ploile torenţiale au inundat şase gospodării în localitatea Picior de Munte. Aici, oamenii dau vina pe un vecin care şi-ar fi construit un podeţ peste şanţul care trece prin faţa curţii proprii. Ar fi pus o ţeavă prea subţire, aşa că şanţul s-a înfundat, iar apa a inundat şase gospodării.

A fost chemată şi poliţia pentru a dirija traficul rutier, întrucât gospodăriile inundate sunt situate la marginea Drumului Naţional 72, care leagă Târgovişte de Ploieşti.

Inundaţii sunt şi în Argeş, în comuna Hârşeşti, unde alte şapte gospodării sunt inundate după ce a plouat fără încetare mai bine de şase ore şi a căzut şi grindină. Un podeţ din fier a fost luat de viitură, iar drumul comunal este acoperit de apa ce depăşeşte 50 de centimetri. Mai multe animale din curţile oamenilor au murit.

În comuna constănţeană Peştera, apa acumulată în canalul de scurgere al comunei a ieşit din albie şi a inundat tot ce a prins în cale în cursul ploii torenţiale. 60 de gospodării au fost afectate, dar şi 15 hectare de păşune. Apa a distrus şi un pod rutier, iar traficul a fost întrerupt.

Deşi primăria comunei are pe hârtie proiecte pentru îmbunătăţirea canalului de scurgere, acestea sunt blocate din lipsă de fonduri. Un canal mai mare şi poduri adecvate ar salva comuna din calea următoarei viituri, dar până atunci localnicii nu au încotro şi trebuie să se pregătească singuri pentru ce este mai rău.

Cod galben, cod portocaliu

Ploile torenţiale însoţite de tunete, fulgere, vânt şi grindină continuă şi în orele următoare, iar meteorologii au extins codul galben de vreme rea. Sunt vizate, până miercuri la ora 23:00, 34 de judeţe din centru, nord, sud şi est, plus Capitala.

Şi hidrologii au prelungit până miercuri, ora 18:00, atenţionarea de formare a torenţilor şi de creşteri de debite pentru râurile din vest şi nord.

În plus, la miezul nopţii a intrat în vigoare un cod portocaliu de inundaţii pentru Cerna, Jiul superior, dar si pentru afluenţii Jiului şi ai Oltului din sud-vestul ţării. Este posibil ca specialiştii să prelungească aceste alerte şi în următoarele zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri