Video Polițiști, funcționari publici și alți angajați din administrație protestează împotriva măsurilor „de austeritate” ale guvernului
Mai multe federaţii sindicale afiliate la Blocul Naţional Sindical protestează, joi, în faţa Ministerului Finanţelor, faţă de măsurile anunţate de Guvern, sindicaliştii anunţând că aşteaptă cel puţin 1.500 de persoane. Un alt protest, al membrilor Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a avut loc la Ministerul Muncii, de unde participanţii au plecat în marş spre Guvern. „Multe dintre revendicările noastre sunt de competenţa Guvernului şi vrem să i le aducem la cunoştinţă, personal, şi premierului României”, afirmă sindicaliştii. Un alt protest se desfăşoară în faţa Ministerului Justiţiei.
Poliţiştii care protestează în faţa Ministerului Muncii au mai multe pancarte, printre care unele pe care scrie: „MAI vrem dreptate, nu salarii îngheţate”, „Voi vreţi performanţe, noi adunăm restanţe”, „Când rezolvaţi inechităţile salariile din Justiţie”, transmite News.ro.
De asemenea, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual au pornit, în jurul orei 12:00, într-un marş, spre Piaţa Victoriei, pentru a continua protestul în faţa Guvernului.
Totodată, sindicaliştii din BNS au protestat şi în faţa Ministerului Justiţiei şi au folosit şi fumigene.
O delegaţie a sindicaliştilor, din care fac parte preşedintele BNS, Dumitru Costin şi preşedintele Federaţiei PubliSind, Ştefan Teoroc, este primită la discuţii de către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, au anunţat sindicatele.
„Federaţia PUBLISIND afiliată la Blocul Naţional Sindical declanşează acţiuni de protest contra măsurilor de austeritate care includ tăieri de salarii şi de posturi, disponibilizări, creşterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcţii, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituţiilor statului şi chiar vulnerabilizarea structurilor de forţă ale României în plin război la graniţe.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Prima acţiune organizată de PUBLISIND - Miting la Ministerul Finanţelor joi, 21.09.2023, începând cu ora 11:00. Estimăm minim 1.500 de participanţi la acţiune, care vor protesta contra măsurilor de austeritate abuzive ce vor intra în vigoare pe baza unui proces nedemocratic, lipsit de transparenţă şi care demonstrează evitarea dialogului şi a partenerilor sociali, denumit angajarea răspunderii Guvernului”, anunţă sindicaliştii, într-un comunicat de presă.
Potrivit acestora, alături de PUBLISIND se vor afla joi în stradă şi alte organizaţii sindicale din Blocul Naţional Sindical, „având în vedere faptul că măsurile de austeritate afectează un spectru larg de domenii şi categorii de salariaţi, nu numai din sistemul public”.
„Pentru anul 2023 legea-cadru privind salarizarea prevede calculul salariilor prin multiplicarea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim însă guvernele de coaliţie din ultimii ani au blocat sistematic legea pentru ca în 2023 să îşi angajeze răspunderea pe tăieri şi nu pe respectarea şi aplicarea legii”, au mai transmis sindicaliştii.
Salariați din poliție, poliție penitenciară, grefă judiciară, sport și tineret, Registrul Comerțului, CNCD, finanțe, asistență socială, administrație publică centrală și locală, mediu și alte domenii erau așteptați să participe.
Aceştia fac o listă cu efectele măsurilor de austeritate:
- Radierea unor funcţii/posturi din instituţii publice care oricum au deficit de personal cronic
- Disponibilizări din instituţiile publice dezintegrate prin comasare/desfiinţare
- Tăierea sporurilor pentru ore suplimentare şi ore lucrate în zilele de repaus şi sărbători legale
- Tăierea voucherelor de vacanţă
- Tăieri de sporuri pentru condiţii de muncă, fără ameliorarea condiţiilor
- Tăieri de cuantumuri la indemnizaţii de hrană/norme de hrană/tichete de masă
- Amânarea plăţii drepturile salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti
Un alt protest a fost organizat, tot joi, de poliţiştii din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).
„Guvernul şi Parlamentul ne sfidează, în continuare, drepturile economice, sociale şi profesionale, fapt pentru care continuăm protestele! Revendicările noastre sunt cunoscute de către decidenţii politici: le-am transmis oficial, în scris, am avut întâlniri directe şi şedinţe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri, dar soluţiile propuse de noi încă sunt tergiversate, iar rectificarea bugetară, care ar urma – conform promisiunilor guvernanţilor – să ne aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă aşteptată”, au afirmat aceştia.
„Apreciem faptul că ministrul Afacerilor Interne s-a întâlnit cu noi, în cursul protestului de marţea trecută, de la sediul MAI, dovedind transparenţă, bune intenţii şi deschidere spre dialog social, dar multe dintre revendicările noastre sunt de competenţa Guvernului şi vrem să i le aducem la cunoştinţă, personal, şi premierului României”, au susţinut sindicaliştii.
Principalele revendicări ale poliţiştilor se referă la:
- aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, pentru Familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, în ceea ce priveşte calculul sporurilor şi indemnizaţiilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie a.c.;
- asigurarea protecţiei juridice a poliţistului, prin modificarea legislaţiei, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv şi închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancţionatorii); măsura în cauză are în vedere faptele de ultraj din ultima vreme, care s-au înmulţit, pe fondul legii permisive şi a măsurilor judiciare tot mai blânde dispuse de către unii magistraţi;
- legiferarea unui nou Statut al poliţistului (actualul datează din 2002) şi adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, în concordanţă cu realităţile actuale, pentru a asigura predictibilitate în profesie, accederea corectă în funcţiile de execuţie şi, mai ales, în cele de conducere, stabilitate pe post, obţinerea gradelor profesionale la termene rezonabile şi în condiţii obiective etc. (toate acestea vor avea un efect pozitiv asupra domeniului Ordinii Publice, dat fiind faptul că, în prezent, profesia de poliţist nu mai prezintă interes major din partea tinerilor, care se orientează spre alte zone de activitate; de exemplu, numărul candidaţilor la şcolile de poliţie/poliţie de frontieră a scăzut constant, în ultimii ani, pe fondul degringoladei şi al lipsei de predictibilitate din sistemele de salarizare şi pensionare);
- actualizarea normei de hrană, în raport cu statisticile oficiale ale INS şi cu prevederile legale în domeniu;
- actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat poliţistilor judiciarişti / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, nu la valorile minime actuale;
- scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele şase (6) sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP.
Editor : A.C.
- Etichete:
- guvern
- salarii
- sindicate
- proteste
- poliȚiȘti
- ministerul justitiei
- penitenciare
- bugetari
- ministerul finantelor
- bugetul de stat
- administratie publica
- masuri fiscal bugetare
- tichete de mase
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News