Poliţistul care a cerut ajutor la 112

Data actualizării: Data publicării:
politist

Când ai o urgenţă, suni la 112. Ce faci, însă, când şi poliţistul care e trimis de dispecerat să-ţi vină în ajutor e nevoit să sune la 112, pentru că e depăşit de numărul de cazuri pe care le are de rezolvat? Aştepţi. E anchetă internă la Inspectoratul de Poliție Hunedoara după ce un poliţist a apelat numărul unic de urgenţă să ceară sprijinul colegilor săi. Agentul spune că nu a putut rezolva, de unul singur, trei cazuri primite în acelaşi timp.

Discuşie la 112:

„- Sărut mâinile, sunt în schimbul doi, sunt singur pe planificare, am avut trei apeluri relativ la două minute unul după celălalt...

- Domnule, dar ce urgenţă este acum?

- Păi vă spun care este urgenţa. Am avut un apel pe 112 să mă prezint acum 45 de minute, pe Strada Minerilor, în municipiul Lupeni. Nu pot să mă duc la acea intervenţie, pentru că trebuie să asigur paza locului faptei...

- Dar nu mă interesează pe mine asta, domnule, pe mine mă interesează urgenţa.

- Da, urgenţa este că la urgenţa pe care ne-aţi comunicat-o dumneavoastră, şi anume - scandal şi furt de telefon, pe 112, pe Strada Minerilor din municipiul Lupeni - nu se prezintă nicio patrulă, pentru că nu are cine”.

Totul s-a petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, când Iustinian Ivanciuc era singurul polițist de la ordine publică de serviciu în tot Lupeniul. Agentul spune ca a primit trei apeluri în mai puțin de 6 minute. Ajunsese deja la primul dintre ele - un furt dintr-o grădinţă, când a fost informat că a avut loc un furt, de această dată, dintr-o locuinţă. La doar două minute distanţă, cineva a anunţat la 112 că în oraş mai mulţi tineri puşi pe scandal s-au luat la bătaie.

Depăşit de situaţie, poliţistul şi-a sunat şefii.

Şef Birou Ordine Publică Lupeni: Lasă tu procedura, îți zic eu că tu te duci la celelalte intervenții (...)

Iustinian Ivanciuc: Așa, și las locul faptei descoperit?

Şef Birou Ordine Publică Lupeni: Păi nu-l lași descoperit, e spargere acolo, oamenii sunt acolo și le pui în vedere oamenilor, care-s ei: „Dom'le, uitați, urmează să vină echipa CFL (nred. cercetare la faţa locului), durează un pic pentru că noi mai avem și alte intervenții, asta e...” - sursa: înregistrare personală a poliţistului

„Comisar șef: Deci tu ești singur la schimbul doi, așa-i?

I. Ivanciuc: Sunt singur, normal. Și mai mult, în buletinul posturilor, da, într-adevăr e trecut că sunt cu poliție locală, dar acolo se dă o mașină, se dă o mașină de-a noastră, de la Poliția Lupeni.

Comisar șef: Care nu este…

I. Ivanciuc: Care normal că nu este pentru că eu, așa cum se cunoaște și la Deva și aici, nu am permis de conducere”.

Conducerea Inspectoratului a declanșat o anchetă internă. Superiorii agentului susţin că Iustinian Ivanciuc nu era singur. Era însoţit de un coleg de la poliţia locală.

Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara: „În urma acestor verificări, până în momentul de față, s-a stabilit faptul că agentul de poliție nu s-a deplasat singur la niciuna dintre cele 3 intervenții, fiind însoțit de un polițist local.”

Agentul de la Ordine Publică e convins, însă, că dreptatea e de partea sa.

Iustinian Ivanciuc, agent poliție: „Am sesizat că se întâmplă niște nereguli și am sunat pe 112 doar ca să-i raportez la colega de pe 112 că eu sunt în teritoriu polițist, dânsa mi-a dat 3 intervenții, abia suntem la a 2-a, nici ea completă, și mai trebuie să mă duc la una și nu are cine să meargă”.

Iustinian Ivanciuc lucrează în poliție din 2006. În 2012, a fost dat afară, după o altercaţie cu şeful său de-atunci, dar a fost reangajat un an mai târziu, în baza unei decizii definitive a Curții de Apel Alba.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri