Președintele Traian Băsescu pleacă la summitul UE. Ce bani îi vor reveni României?

Data publicării:
07022013 20basescu 20summit-48159

Actualizare ora 11.30 Președintele Traian Băsescu a precizat că negocierile pentru buget vor fi reluate din punctul în care s-a ajuns la summitul din noiembrie - adică o reducere de 70 de miliarde, liderii urmând să styabilească de unde vor fi luați acești bani.

Traian Băsescu a mai spus că una dintre mizele pe care le urmărește este să obțină aprobarea ca o parte din fondurile alocate pentru coeziune sau dezvoltare rurală să poată fi folosite la irigații.

___________________

Cei mai mulți bani îi vor reveni țării noastre la capitolul Politica Agricolă Comună, unde alocările vor crește cu 5 miliarde de euro. Efectul direct va fi că subvenția pe hectar pentru agricultorii români va crește de la 117 euro cât este în prezent, la aproximativ 183 de euro în 2016.

Creșteri substanțiale de fonduri vom înregistra și la Politica de Coeziune, prin care sunt finanțate marile proiecte de infrastructură, în principal rutieră. La acest capitol România ar putea primi între 21 și 22 de miliarde de euro, cu două-trei miliarde mai mult decât în perioada 2007 - 2013.

Citiți șiBugetul UE. Liderii europeni caută un compromis

La summitul UE-CELAC din Chile, președintele Traian Băsescu a primit asigurări din partea premierului francez, Jean-Marc Ayrault, că Franța va sprijini România pentru o alocare cât mai consistentă de fonduri pentru politica agricolă.

Negocierea bugetului Uniunii pentru următorii șapte ani a fost o problemă spinoasă, în contextul izbucnirii unui conflict între statele care dau cei mai mulți bani la Uniunea Europeană, printre care Germania și Marea Britanie, și țările care beneficiază de cele mai multe fonduri, printre care și România. Din cauza acestor neînțelegeri, bugetul inițial de peste 1.000 de miliarde de euro a fost redus la 971 de miliarde.

Fonduri UE alocate României

Politica de Coeziune: 21 - 22 mld. euro

Plăți directe în agricultură - 11,5 mld. euro

Dezvoltare rurală - 8 mld. euro

Cooperare teritorială - 0,5 mld. euro

Total: 41 mld. Euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri