Sari la conținut

Primăria Capitalei, amendată de CNCD

Purtătorul de cuvânt al Colegiului CNCD, Istvan Haller, a declarat că Primăria nu a justificat criteriile de acordare a locuințelor sociale și punctajele corespunzătoare acestora.

„Noi am citat de două ori Primăria, i-am cerut un punct de vedere, însă nu a răspuns absolut deloc, prin urmare nu aveam cum să nu constatăm discriminarea. Există legea 448 referitoare la persoanele cu dizabilități care prevede că aceste categorii de persoane trebuie să beneficieze în mod prioritar de locuință socială. Or, la PMB se acordă patru puncte pentru persoanele cu dizabilități, în schimb revoluționarii primesc 20 de puncte. Deci, persoanele cu dizabilități erau în mod evident dezavantajate de acest sistem de punctaj, pentru locuințe sociale", a precizat Istvan Haller.

De asemenea, Istvan Haller a menționat că această situație a fost analizată în urma unei autosesizări venite din partea unui membru CNCD. Haller a adăugat însă că există deja o cazuistică în domeniu.

„Am avut și alte cazuri, referitor la alte primării, unde am constatat că punctajul acordat pentru locuințe sociale are un caracter discriminatoriu. Deci nu era primul caz de acest gen", a precizat purtătorul de cuvânt al CNCD.

Hotărârea a fost adoptată cu șapte voturi de către membrii Colegiului, după cum reiese dintr-un comunicat transmis de CNCD. Totodată, Colegiul CNCD recomandă revizuirea Hotărârii nr. 162/2015 a Consiliului General al Municipiului București în sensul asigurării echității în ceea ce privește accesul persoanelor din grupuri vulnerabile la locuințe sociale.