REPORTAJ. Trupele speciale, luptătorii nevăzuți din Afganistan

Data publicării:
20112012 20operatiuni-34387

Ei sunt partea nevăzută a armatei române, câteva sute de luptători antrenaţi să facă faţă luptei directe cu insurgenţii. O unitate specială înfiinţată în urmă cu aproape 10 ani, undeva în judeţul Mureş.

Intrăm într-unul din locurile secrete de antrenament ale luptătorilor de la forţele speciale. Din motive de securitate nu se poate filma exteriorul clădirii. Militarii au reguli stricte, nu au voie să vorbească despre misiunile sau intervenţiile în forţă din teatrele internaţionale.

Luptătorii se antrenează zeci de ore în fiecare lună.Sunt singurii care trag cu muniţie reală şi la antrenamente.

Trupele speciale sunt antrenate cu un singur scop. Să lupte acolo unde militarii înregimentaţi nu o pot face. Să recupereze în timp record informaţii sau oameni aflaţi în situaţii dificile. Să elimine orice obstacol ar putea sta în calea luptei cu insurgenţii.

Echipa Digi24 iese din poligonul de tragere. La câţiva kilometri depărtare asistă la simularea unei acţiuni de luptă urbană, cum spun militarii. Este de fapt o situaţie întânită aproape în fiecare zi în luptele din Orientul Mijlociu.

Nu de puține ori, luptătorii români au doar câteva minute la dispoziție ca să cerceteze clădirile suspecte sau ca să poată salva prizonieri. Sunt unele dintre cele mai periculoase situaţii de luptă.

„De multe ori, astfel de misiuni se desfășoară în zone locuite, ceea ce amplifică dificultatea acestor misiuni. Ei trebuie să curețe clădirile, să elibereze ostaticii, la nevoie și alte misiuni mai dificile”, a explicat Dorel Danciu, din Forțele pentru Operații speciale.

Luptătorii români, pe locul 3

Într-un top neoficial, luptătorii români din trupele speciale sunt pe locul 3 atunci când vine vorba de misiuni imposibil de executat în Afganistan, după forţele speciale ale americanilor şi Marii Britanii. Ca să ajungă în unitatea specială, militarii trec teste extrem de dure.

Numai doi din zece militari reuşesc să ajungă la finalul lor.

Până acum unitatea specială a luptătorilor români a pierdut un singur om. În 2009, Petre Tiberius murea într-o acţiune în forţă a militarilor. Trupele speciale au avut şi mai mulţi răniţi în luptă, doar că despre ei se vorbeşte extrem de puţin, uneori deloc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri