România sprijină o armată europeană

Data publicării:
160913_hollande_iohannis_02_INQUAM_Octav_Ganea

Preşedintele francez a dat de înţeles că ţara sa ar putea susţine aderarea României la spaţiul Schengen, în ceea ce privește aeroporturile. Francois Hollande, care se află într-o vizită de stat la Bucureşti, a lăudat eforturile de securitate ale României, dar a amintit de problema romilor care au creat probleme în ţara sa. O altă temă abordată a fost crearea unei armate europene. Klaus Iohannis a anunţat că România susţine acest proiect.

Acum un an, Franța se declara cel mai mare susţinător al României în privinţa aderării la Schengen. După discuţii cu Francois Hollande şi Angela Merkel, preşedintele Klaus Iohannis era optimist că vom intra în Schengen cu spaţiul aerian şi cel maritim încă din 2015. Nu s-a întâmplat aşa, a venit criza refugiaţilor, iar aderarea părea mai departe ca oricând. Totuşi, preşedintele francez ne-a transmis încurajări.

Francois Hollande: „Discuțiile trebuie purtate la Bruxelles pentru a vedea cum aduc aeroporturile române o contribuție prin eficacitatea lor.”

Şeful statului a avut cea mai tranşantă declaraţie privind aderarea. Nu este doar un avantaj al României, spune preşedintele.

Klaus Iohannis: „România știe cum să apere granița externă. E în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spațiu.”

În contextul ameninţării teroriste din ce în ce mai mari, cei doi şefi de stat au vorbit despre ideea unei armate europene. Nu ne putem baza pe ajutorul altora pentru a ne apăra, a spus Francois Hollande. Armata europeană nu minimalizează puterea NATO, ci o completează, au mai susţinut cei doi şefi de stat.

Francois Hollande: „Și Europa trebuie să se organizeze. Nu se poate baza cap de apărare ale unei puteri exterioare, industria si mijlocacele care-i permit să acționeze.”

Klaus Iohannis: „România sprijină această intițiativă franco-germană. Avem nevoie de o mai bună coordonare şi o mai bună dotare.”

Francois Hollande a ajuns aseară în România şi în această dimineaţă a fost primit la Palatul Cotroceni.

După primirea de pe platoul Marinescu, cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete care au durat mai mult decât era programat. În această seară, Klaus Iohannis va oferi un dineu în cinstea omologului său francez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri