Sari la conținut

SRI: Atacul cibernetic de la MAE a vizat anumiţi angajaţi

Apar detalii despre atacul cibernetic de săptămâna trecută. Spre exemplu, atacul asupra Ministerului român de Externe a fostul unul ţintit. A vizat anumiţi angajaţi. Declaraţia a fost făcută de şeful centrului de securitate informatică de la SRI. Acesta mai spune că celelalte atacuri care au afectat instituţile statului sau entităţi private din România au fost de altă natură.

Atacul de la MAE a fost un atac ţintit chirurgical, de tip advanced persistent threat. În spatele acestui atac de obicei stă un actor statal. A fost un atac ţintit pe anumiţi angajaţi de acolo, noi am interceptat atacul respectiv, l-am oprit”, a spus Anton Rog, directorul centrului Cyberint al SRI.

Servciul Român de Informații a confirmat că a existat o tentativă de atac cibernetic asupra Ministerului de Externe. Acesta a fost contracarat prin „mijloace specifice”, spun reprezentanții serviciului.

Potrivit SRI, tentativa de atac cibernetic a fost derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear. Aceasta ar raporta GRU, serviciul de informații al armatei ruse.

Unul dintre e-mailurile care ar fi fost trimise către MAE român conținea un document Word intitulat „Atacul lui Trump asupra Siriei”. Dacă ar fi fost deschis de către un sistem nesecurizat sau vulnerabil în același timp s-ar descărca și un virus care ar permite accesul de la distanță în acel calculator.