Surse. Conducerea ANAF ar putea fi schimbată. Conducerea USL se reunește astă-seară

Data publicării:
gelu diaconu

Şerban Pop a fost retras de la conducerea Agenţiei de Administrare Fiscală după o discuţie avută luni cu premierul Victor Ponta, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Între timp, oficiali din Finanţe precizează că postul va fi preluat de Gelu Ştefan Diaconu, actual secretar de stat în Ministerul Economiei.

Schimbarea ar face parte din procesul de reorganizare a Fiscului, spune Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului. În direct la Digi24, acesta l-a caracterizat pe Gelu Ştefan Diaconu drept un tehnocrat cu rezultate profesionale foarte bune. Iar ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, e de părere că înlocuirea lui Şerban Pop nu are motive politice.

Dosarul lui Gelu Ștefan Diaconu

La jumătatea anului trecut, Parchetul General anunța că ar putea prelua dosarul de urmărire penală al secretarului de stat Gelu Ștefan Diaconu.

Gelu Ştefan Diaconu, secretar de stat la Ministerul Economiei, este urmărit pentru patru infracțiuni de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunțat în 20 iulie că analizează eventualitatea preluării dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, în care procurorii efectuează cercetări faţă de Gelu Ştefan Diaconu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

În cauză, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au dispus, la data de 20 aprilie 2011, începerea urmăririi penale faţă de Diaconu pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.

Diaconu a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei de premierul Victor Ponta prin Decizia 409 din 10 iulie 2012.

În cauză mai sunt cercetați și învinuiții Valentin Pascal, Dumitru Corneliu Coroamă şi Brânduşa Elena Aniţei (Pascal), pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit Parchetului General, din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, „învinuitul Diaconu Gelu Ştefan, în calitate de director al Bankcoop - Sucursala Neamţ, împreună cu ceilalţi trei învinuiţi (salariaţi ai băncii), au falsificat un contract de credit încheiat în octombrie 1996, între aceştia şi partea vătămată B.I.C., ca reprezentant al unei societăţi comerciale, prin subsituirea (scriptică) garanţiilor imobiliare cu care garantau respectivul contract de împrumut, în sensul includerii frauduloase a unor bunuri imobile cu regim de bun propriu, în categoria garanţiilor. În condiţiile în care creditul contractat de societate nu a fost achitat, banca a trecut la executarea garanţiilor”.

Ascensiunea lui Ștefan Diaconu

Secretarul de stat Gelu Ștefan Diaconu fusese delegat de ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, în 12 iulie, pentru a coordonarea structurilor organizatorice din cadrul aparatului propriu al ministerului și pentru a îndeplici atribuțiile ministrului Economiei pentru semnarea documentelor și corespondenței, inclusiv acte administrative și proiecte de acte normative, se arată ordinul de ministru publicat de Hotnews. În calitate de președinte interimar al PNL, Daniel Chițoiu nu mai putea să-și ducă la îndeplinire toate sarcinile de ministru.

Diaconu, originar din localitatea Dobovăț, județul Iași, a ocupat funcții importante în administrația centrală. Potrivit unui CV postat pe site-ul Romgaz, unde este menționat drept membru în Consiliul de Administrație în calitate de director de cabinet al ministrului Economiei, între februarie 2005 – februarie 2009, el a fost vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, șeful Autorității Naționale a Vămilor. Între februarie 2001 – februarie 2005, el fusese director general adjunct al direcției generale de soluționare a contestațiilor din Ministerul Finanțelor Publice, între aprilie 1997 – februarie 2001, director general adjunct al Direcției Generale a Vămilor. Director general al sucursalei Bankcoop Piatra Neamț a fost între 1996 – 1997.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri