Traian Băsescu va participa la întronizarea Papei Francisc. Principalele etape ale ceremoniei

Data publicării:
18032013 20base 20papa-55452

Şeful statului român va face deplasarea cu aeronava specială pe care Administraţia Prezidenţială o închiriază de la Tarom şi care, în ultima vreme, a făcut obiectul unui schimb de replici tăioase între Traian Băsescu şi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Preşedintele a fost invitat la ceremonia de la Vatican alături de toţi ceilalţi şefi de stat şi de guvern din lume.

În 15 februarie, Traian Băsescu a avut ovizită oficială la Sfântul Scaun, fiind ultimul șef de stat primit de Papa Benedict al XVI-lea. Șeful statului i-a mulţumit Papei Benedict pentru că a acceptat să-l primească în această vizită şi i-a amintit de momentul vizitei anterioare pe care acesta a făcut-o la Vatican, în septembrie 2008, când l-a vizitat la reşedinţa vară de la Castelul Gandolfo.

Papa Francisc a fost ales în Conclavul de 115 cardinali de la Vatican la jumătatea acestei luni. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Pe hornul Capelei Sixtine a ieșit fum alb în jurul orei 20.06 (ora României).

Principalele etape ale ceremoniei de întronizare

- Cu puţin înainte de ora locală 9.00 (10.00, ora României), Papa pleacă de la reşedinţa Sfânta Marta, unde a fost cazat în timpul conclavului şi unde continuă să locuiască până când apartamentele papale sunt pregătite să îl primească.

- La ora locală 9.00 (10.00, ora României), primul Papă originar din Americi efectuează turul Pieţei Sfântul Petru la bordul papamobilului, salutându-i pe cei aproximativ 200.000 de credincioşi aşteptaţi acolo.

- Papa şi prelaţii ce vor oficia împreună cu el mesa poartă veşminte şi ornamente liturgice.

- Însoţit de patriarhi din Est, Francisc se reculege la mormântul Sfântului Petru, fondatorul Bisericii Catolice, amplasat în centrul Bazilicii.

- Cardinalul protodiacon francez Jean-Louis Tauran aduce cufărul cu Pallium-ul - fâşia de stofă care se poartă peste casulă - şi inelul pescarului, simbolurile papalităţii.

- Papa şi cardinalii ce îl însoţesc pornesc în procesiune spre altar cântând Laudes, un cânt de aclamare a noului Suveran Pontif.

- Cardinalul protodiacon aşează Pallium-ul pe umerii fostului cardinal Jorge Mario Bergoglio.

- Decanul de vârstă al Colegiului Cardinalilor îi pune inelul pe inelarul de la mâna stângă.

- La ora locală 9.30 (10.30, ora României), purtând însemnele papale, noul Papă, care şi-a ales numele Sfântului Francisc din Assisi, începe să oficieze liturghia de întronizare în Piaţa Sfântul Petru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri