UN NOU TIP DE ÎNȘELĂCIUNE. Mașini cumpărate în leasing, vândute cu acte false

Data publicării:
16112012 20leasing 20infractiune-33871

BMW, Audi, Toyota sau Volkswagen! Sunt mărcile de mașini de la care suspecții vânează cele mai scumpe exemplare. Mașinile sunt achiziționate în leasing, iar în câteva săptămâni sunt vândute mai departe cu acte false. Un scenariu care s-a repetat de sute de ori în ultimele luni.

„Discutând de aceste dosare, avem peste 1800, vizând peste 2000 de autoturisme. Aceste dosare au la baza sezizările firmelor de leasing sau ale celor care închiriază mașini, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune sau abuz de incredere”, a declarat comisarul Marian Iorga, șef Serviciul Furturi Auto.

Mașinile sunt vândute cu acte false, în special în străinătate, în țări precum Germania, Spania sau Franța. Societățile de leasing susțin că și legea îi încurajează pe infractori. Dacă firmele de recuperare depistează mașina, până la o executare silită, e nevoie și de o încuviintare a instanţei. Iar asta înseamnă timp pierdut.

Puteți rămâne și fără bani și fără mașină

„Poate să dureze și 6 luni, și 9 luni, timp în care, acolo unde există intenția de înșelăciune, utilizatorul poate să facă ce vrea cu mașina”, a spus Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociației Societăților Financiare din România.

Mașinile în leasing, căutate la această oră, nu sunt considerate furate. Cei care vând autoturisme cu acte false pot fi acuzați cel mult de înșelăciune, infracțiune care prevede o pedeapsă mai mică decât cea pentru furt calificat, care ajunge până la 15 ani de închisoare.

Tribunalul București a dat una dintre cele mai grele sentințe în dosarele mașinilor în leasing traficate. Anul acesta, un bărbat din Mehedinți a primit 8 ani de închisoare după ce, în 2008, a vândut în mod fraudulos, în Germania, mai multe mașini de lux.

Dacă polițiștii au reușit anul acesta să reducă la jumătate furturile de mașini în Capitala, fenomenul autoturismelor în leasing traficate a crescut foarte mult. În cele mai multe cazuri, cumpărătorii au fost de bună-credință. Polițiștii atrag atenția însă că, de obicei, prețul mai mic decât cel al pieței ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care vor să-și cumpere o mașină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri