Cod roșu de furtuni. O femeie a murit după ce a fost luată de viitură în Argeș

Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-resize (14)
Imagine cu caracter ilustrativ. Captură gif: Facebook/ISU Prahova

O femeie a fost luată sâmbătă după-amiaza de viitură, în apropiere de satul Albeşti Ungureni, localitatea Albești, judeţul Argeş, Localnicii au reușit să o scoată din apă, moment în care femeia se afla în stop cardio-respirator. Un echipaj SMURD ajuns la fața locului a efectuat manevre de resuscitare, în urma cărora femeia prezenta „activitate cardiacă” și a fost transportată la spital, informează news.ro. Concomitent, traficul rutier a fost oprit, sâmbătă după-amiază, pe DN 7, la Călimăneşti, în judeţul Vâlcea - aflat sub cod portocaliu de ploi și cod roșu de furtuni - , după ce şoseaua a fost inundată în urma ploilor torenţiale.

ACTUALIZARE 19:48 Femeia scoasă din ape în județul Argeș a murit la spital, informează Poliția Argeș.

„La data de 03 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că o femeie ar fi căzut în albia unui pârâu din localitatea Albeștii de Argeș și ar fi fost luată de ape. Pentru salvarea femeii, la fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș și pompieri. Femeia, care fusese extrasă din apă de către un localnic, prezenta semne vitale”, se arată într-un comunicat al IPJ Argeș.

Echipajele medicale specializate au efectuat manevre de resuscitare și au transportat-o la spital.

„Din păcate, la scurt timp, femeia a decedat. Din primele verificări, s-a stabilit faptul că, în jurul orei 16.00, femeia, de 55 de ani, din Albeștii de Argeș, ar fi încercat să traverseze, pe o punte improvizată, Pârâul Valea Povernii, și ar fi căzut în apă, fiind salvată, de către un localnic, la aproximativ 2 km, în aval”.

Știrea inițială:

ACTUALIZARE 18:35 Meteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare nowcasting Cod roşu de averse torenţiale valabilă în localităţi din judeţul Mehedinţi, în ora următoare, informează Agerpres.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 17,30, în localităţile Drobeta-Turnu Severin, Şimian, Brezniţa-Ocol, Izvoru Bârzii, Şişeşti, Malovăţ, Floreşti, Căzăneşti şi Husnicioara se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 45...55 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie puternică, cu rafale de peste 60 km/h, grindină.

Totodată, meteorologii au emis cod portocaliu de averse pentru localităţile Hunedoara, Deva, Călan, Haţeg, Bretea Română, Ghelari, Teliucu Inferior, Boşorod, Băcia, Pestişu Mic, Mărtineşti, General Berthelot, Topliţa şi Cârjiţi din judeţul Hunedoara. Până la ora 17,45, în aceste localităţi se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

De asemenea, tot în județul Argesș, un echipaj de pompieri de la Detașamentul Câmpulung s-a deplasat în localitatea Poienarii de Muscel, sat Jugur, pentru a interveni în cazul a două gospodării inundate. Apa a intrat în gospodării după ce debitul pe un pârâu a crescut într-un timp scurt. S-a evacuat apa dintr-un beci, informează argespress.ro.

O altă sesizare de inundare a unei locuințe din localitatea Stoenești. Intervine un echipaj de pompierii de la Detașamentul Câmpulung. Și Ia acest caz se deplasează Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității pentru a identifica situația de urgență sesizată.

Vâlcea, sub cod roșu de furtuni și cod portocaliu de ploi

De asemenea, în județul Vâlcea, aflat sub cod roșu de furtuni și cod roșu de ploi, pompierii militari vâlceni au intervenit sâmbătă după-amiaza în mai multe localităţi din judeţ, unde au fost semnalate inundaţii în urma precipitaţiilor abundente, informează Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, au fost raportate probleme în Râmnicu Vâlcea, pe strada Bujorencii, unde era inundată o gospodărie, în comuna Bujoreni şi în comuna Sălătrucel, unde mai multe gospodării şi grădini se aflau sub ape, dar şi la Băile Olăneşti, unde un operator de turism a anunţat că i s-a inundat bucătăria şi zona SPA.

Localităţile Călimăneşti, Perişani, Păuseşti - Măglaşi, Bujoreni, Berislăveşti, Băile Olăneşti, Muereasca, Dăeşti, Sălătrucel, Vlădeşti şi Runcu din judeţul Vâlcea se aflau sâmbătă după-amiaza sub avertizare meteorologică cu Cod Roşu de averse torenţiale care vor acumula peste 45 - 55 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie puternică cu rafale de peste 60 km/h şi grindină.

Conform IPJ Vâlcea, pe DN 7, la kilometrul 195, în localitatea Călimăneşti, carosabilul era inundat din cauza ploilor abundente. Acolo au intervenit echipaje ISU cu motopompe, iar traficul rutier urmează să fie restricţionat pe reprize şi deviat pe DN 7CC (Centura oraşului Călimăneşti), informează news.ro.

Harta zonelor afectate de viituri

Meteorologii au emis sâmbătă un cod roșu de furtuni și ploi torențiale  în localități din județul Mehedinți. Avertizarea este valabilă sâmbătă, de la ora 16:30 și până la ora 17:30.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 45...55 l/,p, frecvente descărcări electrice, vijelie puternică, cu rafale de peste 60 km/h și grindină. Zonele afectate: Județul Mehedinţi: Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Breznița-Ocol, Izvoru Bârzii, Șișești, Malovăț, Florești, Căzănești, Husnicioara.

Totodată, hidrologii au instituit un Cod portocaliu de viituri, valabil până duminică la ora 14:00 pe râuri din 12 de judeţe, informează Agerpres.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), se pot depăşi cotele de apărare pe anumite râuri din judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov.

Conform sursei citate, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Olt.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, precizează hidrologii.

De asemenea, în intervalul 3 iunie 2023, ora 12:00 - 4 iunie 2023, ora 24:00, intră în vigoare Codul galben pe râurile din judeţele: Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Caraş Severin, Timiş, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Tulcea şi Constanţa.

Bazinele hidrografice afectate sunt: Someşul Mic, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre - afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, râurile din Dobrogea.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri