În Bihor, un indiciu că a fost un lac este avertismentul cu „Scăldatul interzis”. 30 de milioane de metri cubi de apă au dispărut

Data publicării:
Lac secat.
Este secetă extremă în județul Bihor, iar apa din lacurile de acumulare se evaporă, de la o zi la alta, văzând cu ochii. Foto: Captură TV Digi24

Este secetă extremă în județul Bihor, iar apa din lacurile de acumulare se evaporă, de la o zi la alta, văzând cu ochii. Numai în ultimele 3 luni, aproximativ 30 de milioane de metri cubi de apă din județ au dispărut. Lipsa precipitațiilor a uscat și câmpurile. O treime din culturile de anul acesta au fost compromise deja.

Câmpia de vest, afectată de seceta extremă

Aceste fotografii cu lacul Drăgan surprinse la un an distanță arată dimensiunea dezastrului. Din cauza secetei extreme, întinderea de apă, situată la limita județelor Bihor și Cluj, a secat.

Localnic: Anii trecuți stăteam aici cu cortul și plecam din proximitatea taberei cu caiacele la plimbare pe lac. Dacă anii trecuti arăta la un lac, la ora asta avem doar un pârâiaș. Ce traim cred ca este fara precedent!

Lacul Șilindru, județul Bihor

La aproape 120 de kilometri distanță, tot în Bihor, un alt lac de acumulare e acum de nerecunoscut. Peste vară, nivelul Lacului Șilindru a scăzut, în unele zone, chiar și de 10 ori.

Localnic: Cam 70 de centimetri o scăzut apa în lac, în trei luni de zile. Până la beton a fost apa, iar de atunci o dispărut. Așa mică nu a mai fost apa aici niciodată.
Localnic: Dezastru cum e, nu știu ce să spun. Dar așa e și în Ungaria, și peste tot cu clima asta.

Lacul Paleu, județul Bihor

Și Lacul Paleu, de lângă Oradea, a secat aproape în întregime.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: Singurul indiciu că aici am avut un lac de acumulare este acest avertisment cu scăldatul interzis. 30 de milioane de metri cubi de apă au dispărut în ultimele luni din lacurile de acumulare din Bihor, o situație fără precedent în acest județ.

Dorel Dume, director Sistem de Gospodărire a Apelor Bihor: La 14 stații hidrometrice s-a înregistrat un debit minim istoric, la 18 stații s-a înregistrat fenomenul de secare și la una s-a înregistrat fenomenul de băltire. Un fenomen atipic pentru această parte a țării, pentru zona de vest.

Câmpuri uscate de secetă, pagube de miliarde

Și pe câmpuri seceta a făcut ravagii.

Ștefan Marius Francisc, director executiv adjunct Direcția Agricolă Bihor: La 100 de mii de hectare semănate, până la aceasta oră, avem calamitate în jur de 30% din suprafață. Undeva în jur la un miliard de lei.

Prefectura Bihor a anunțat că va cere Ministerului Agriculturii includerea județului în programul național de irigații.

Reporter: Bogdan Băcilă / Operator: Constantin Gheorghiță

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri