SUA trimit muniție suplimentară în Israel și își întăresc forțele militare din Orientul Mijlociu

Data actualizării: Data publicării:
lloyd austin
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au început să livreze muniţie suplimentară Israelului, a anunţat duminică şeful Pentagonului, Lloyd Austin, după ce președintele SUA a dispus duminică acordarea de sprijin suplimentar Israelului, în urma atacurilor teroriste ale Hamas. Austin a mai precizat că armata americană îşi consolidează poziţia militară în Orientul Mijlociu și va trimite avioane de luptă suplimentare în zonă.

Primul pachet de ajutor militar "va începe să plece astăzi şi va sosi în zilele următoare", a precizat secretarul american al Apărării într-un comunicat.

Potrivit lui Austin, Statele Unite vor muta un grup de atac de portavioane mai aproape de Israel, care include portavionul Ford şi navele care îl susţin.

Pentagonul va trimite, de asemenea, avioane de luptă suplimentare în regiune.

Conform unui comunicat de presă emis de Casa Albă, preşedintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că ajutorul militar american "este acum pe drum" spre Israel şi că se aşteaptă mai mult "în zilele următoare".

Într-o convorbire telefonică avută cu Netanyahu duminică, Biden a promis "sprijin deplin guvernului său şi poporului israelian în urma unui atac îngrozitor şi fără precedent al Hamas. Liderul SUA l-a asigurat pe premierul israelian de sprijinul "neclintit pentru statul Israel". De asemenea, drapelele SUA din Capitoliu vor fi arborate la jumătate de catarg în următoarele 24 de ore, în semn de solidaritate cu Israel, transmite Haaretz.

În timp ce parlamentarii americani din întregul spectru politic au susținut legislația care prevede acordarea unui ajutor militar suplimentar Israelului, este destul de neclar dacă Congresul are puterea de a înainta noi proiecte de lege în lipsa unui președinte al Camerei Reprezentanților.

Contactele la nivel înalt dintre oficialii americani şi israelieni s-au intensificat după ofensiva surpriză lansată din Fâşia Gaza de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, iar cele două părţi au avut în special o "discuţie aprofundată" cu privire la nevoia de ajutor militar, a explicat sâmbătă seara un înalt oficial de la Casa Albă.

"Președintele și vicepreședintele au fost informați în această dimineață de către consilierii de securitate națională cu privire la situația din Israel. Ei vor continua să primească informații actualizate, iar oficialii Casei Albe vor rămâne în contact permanent cu partenerii noștri israelieni", a mai precizat Casa Alba, care a dat asigurări că echipele însărcinate cu securitatea națională ale liderilor SUA țin legătura constant cu israelienii și cu omologii din toată regiunea.

Totodată, drapelele SUA din Capitoliu vor fi arborate la jumătate de catarg în următoarele 24 de ore, în semn de solidaritate cu Israel.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri