Junta din Niger acuză Franța că se pregătește de o agresiune împreună cu ECOWAS

Data publicării:
protest în Niger
9 septembrie 2023 - Susținătorii Consiliului național al Nigerului pentru salvarea patriei protestează în fața unei baze aeriene franceze și nigeriene din Niamey. Surda foto: Profimedia Images

Junta nigeriană susține că Franța își desfășoară forțele în țări care fac parte din ECOWAS, în vederea unei agresiuni împotriva Nigerului. Susținători ai Consiliului național al Nigerului pentru salvarea patriei au protestat în fața unei baze aeriene franceze și nigeriene din Niamey, pentru a cere plecarea armatei franceze din Niger, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Regimul militar din Niger, rezultat în urma unei lovituri de stat, a acuzat Franţa, într-un comunicat citit sâmbătă seară la televiziunea naţională, că "îşi desfăşoară forţele" în mai multe ţări din Africa de Vest în vederea unei "agresiuni" împotriva Nigerului.

"Franţa continuă să-şi desfăşoare forţele în mai multe ţări din ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest) în cadrul pregătirilor pentru o agresiune împotriva Nigerului, pe care o are în vedere cu această organizaţie comunitară", în special "în Cote d'Ivoire, Senegal şi Benin", a declarat un membru al regimului, colonelul-maior Amadou Abdramane.

După lovitura de stat din 26 iulie, ECOWAS a ameninţat cu intervenţia militară în Niger, pentru care anunţase pregătiri. O decizie susţinută de Franţa, care are 1.500 de militari în această ţară saheliană, în cadrul luptei antijihadiste.

La începutul lui august, generalii nigerieni aflaţi la putere, care doresc plecarea soldaţilor francezi, au denunţat mai multe acorduri de cooperare militară încheiate cu fosta putere colonială.

Unul dintre aceste texte conţinea un preaviz de o lună, potrivit acestora.

Susținători ai Consiliului național al Nigerului pentru salvarea patriei au protestat sâmbătă în fața unei baze aeriene franceze și nigeriene din Niamey, pentru a cere plecarea armatei franceze din Niger. Armata franceză poartă discuții cu armata Nigerului cu privire la retragerea „elementelor” ale prezenței sale acolo, a declarat o sursă din Ministerul Apărării pe 5 septembrie 2023. Au existat speculații că Franța va fi forțată să se retragă complet din Niger după puciul din 26 iulie, care l-a înlăturat pe aliatul francez, președintele Mohamed Bazoum.

Regimul nigerian a transmis că "la 1 septembrie", "şeful Statului Major al forţelor armate din Niger l-a primit la Zinder pe comandantul forţelor franceze din Sahel pentru a discuta despre un plan de dezangajare a capacităţilor militare franceze".

"Un anunţ de retragere ne vine de la nivel operaţional", care "nu este, prin urmare, purtat nici de statul major al armatelor franceze, nici de guvernul francez şi nu a făcut obiectul niciunui comunicat oficial", a asigurat regimul de la Niamey.

Marţi, Parisul a declarat că au au loc discuţii între armatele nigeriană şi franceză pentru "a facilita mişcarea mijloacelor militare franceze".

"Se pune problema menţinerii unora dintre forţele noastre", a declarat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, citat de AFP.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...