Sari la conținut

Activitatea DNA în 2014. Procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 140 de milioane de euro

Un sfert dintre preşedinţi de consilii judeţene au trecut în 2014 pragul DNA. Reţeta descoperită de procurori pare a fi utilizată pe scară largă în consiliile judeţene. Contractele din fonduri publice ajungeau la firmele preferate, contra unor comisioane de până la 15 la sută din valoarea lucrărilor.

Zece primari de oraşe şi municipii au dat cu subsemnatul la DNA. Printre ei, şi cel mai excentric dintre aleşii locali, care a fost chiar la un pas de arest: Radu Mazăre.

Dacă Gheorghe Ştefan a ajuns în arest pentru acuzaţiile din dosarul Microsoft, ceilalţi edili fie au acordat nelegal contracte, fie au fost implicaţi în retrocedări ilegale.

Direcţia Naţională Anticorupţie are o divizie dedicată exclusiv anchetării magistraţilor care încalcă legea, în loc să o apere. Iar rezultatele nu au întârziat să apară - 36 de magistraţi au fost anchetaţi, arestaţi sau trimişi în judecată în anul 2014. Cei mai mulţi pentru că şi-au vândut deciziile care, pentru unii inculpaţi, făceau diferenţa între libertate şi închisoare.

Lista senatorilor care au „vizitat” DNA

Mircea Roşca - deputat PNL

Ion Diniţă - deputat PC

Ioan Adam - deputat PSD

Ecaterina Andronescu - senator PSD

Şerban Mihăilescu - senator UNPR

Daniel Chiţoiu - deputat PNL

Florin Popescu - deputat independent

Titi Holban - deputat UNPR

Vlad Cosma - deputat PSD

Marius Isăilă - senator PSD

Barna Tanczos - senator UDMR

Gigi Chiru - senator PDL

Dan Şova - senator PSD

Ilie Sârbu - senator PSD

Alexandru Cordoş - senator PSD

Sorin Lazăr - senator PSD

Alexandru Mazăre - senator PSD

Iosif Secăşan - fost senator PNL

Viorel Hrebenciuc - fost deputat PSD

Valerian Vreme - deputat PDL

Cătălin Rădulescu - deputat PSD

Dorinel Ursărescu - deputat independent

Adrian Simionescu - deputat PSD

Alin Popoviciu - deputat PDL

Mircea Sămărtinean - deputat PDL

Mircea Drăghici - deputat PSD

Aproape 30 de nume. Parcă ar fi distribuţia unui film. Din păcate, nu este aşa. Sunt numele parlamentarilor români care apar în dosarele instrumentate în 2014 de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Numărul celor puşi sub acuzare în 12 luni de procurorii anticorupţie este însă mult mai mare. DNA are în lucru aproape 5.000 de dosare. În cele în care s-a început urmărirea penală, anchetatorii au încercat şi recuperarea prejudiciului - 140 de milioane de euro, o avere adunată în bani, terenuri, clădiri şi maşini de lux.