Cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea a ajuns la Senat

Data actualizării: Data publicării:
Gabriel Oprea sedinta de Guvern gov 1

Procurorul General Augustin Lazăr a cerut Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de fostul ministru Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

Gabriel Oprea sedinta de Guvern gov 1

Solicitarea vine după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală pentru ucidere din culpă a fostului ministru de Interne.

În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea. Agentul a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Gabriel Oprea este acuzat și de abuz în serviciu, deoarece a folosit coloană oficială fără a avea dreptul legal la aceasta.

Procurorii DNA arată că, deși nu avea dreptul la coloană oficială, Gabriel Oprea se deplasa întotdeauna cu însoțitori de la poliția rutieră – și a reușit să facă de trei ori mai multe deplasări decât șeful statului și de două ori mai multe decât premierul, demnitari care aveau dreptul la coloană oficială.

Pentru a se deplasa cu viteză mai mare, Gabriel Oprea se folosea de un polițist pe motocicletă, care să meargă înainte și să dirijeze circulația în intersecțiile pe unde avea să treacă coloana ministrului.

„Trebuie avut în vedere faptul că prezența unui motociclist ca deschizător al coloanei oficiale reprezintă un element care implica un risc suplimentar, cunoscut fiind faptul că participarea la traficul rutier din postura de motociclist reprezintă o activitate cu un risc potențial ridicat, mai cu seamă în cazul deplasărilor în regim de viteză sporită”, subliniază DNA.

„Se reține că Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin încălcarea dispozițiilor legale menționate, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Gabriel Oprea va ajunge astfel pentru a treia oară la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitări DNA de urmărire penală, după ce, în februarie, Senatul a aprobat două cereri de urmărire penală pentru abuz în serviciu, în cazul limuzinei DIPI şi în cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale.

Gabriel Oprea a demisionat la 1 iulie din UNPR, partidul pe care l-a fondat, anunțând că rămâne senator independent până la finalul legislaturii, când se va retrage din politică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri