Sari la conținut

Cererea DNA pentru urmărirea penală a lui Bejinariu, votată luni

Fostul Secretar General al Guvernului condus de Adrian Năstase, Eugen Bejinariu, află în mai puţin de o săptămână dacă poate fi urmărit penal în dosarul Microsoft. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca luni să supună la vot solicitarea venită din partea DNA pe numele deputatului social-democrat, acuzat de abuz în serviciu.

bejinariu

ACTUALIZARE. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis ca solicitarea DNA să fie votată luni.


 

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deptuaţilor pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, în dosarul „Microsoft 2”. Acesta este suspectat de abuz în serviciu după ce, în perioada 2003-2004, când a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi iniţiat şi susţinut hotărârile de Guvern privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

Eugen Bejinariu candidează pentru al patrulea mandat de deputat, fiind pe primul loc pe lista PSD în judeţul Suceava. El este deputat din 2004, iar în perioada 2003 - 2004 a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, în Guvernul Năstase.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi iniţiat şi susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la aproape 67 milioane de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.