Corupția va fi combătută cu chestionare

Data publicării:
penitenciar jilava 18 dec

Lupta împotriva corupției începe prin identificarea acelor cauze care îi determină pe angajații din sistemul penitenciar să se abată de la normele deontologice.

Fiecare director de penitenciar va contribui la identificarea problemelor. Așadar, întreaga conducere a sistemului va completa un astfel de chestionar, care cuprinde 16 întrebări, de la care sunt principalele riscuri la care sunt expuși angajații sistemului la care sunt propunerile lor pentru a limita fenomenul.

Apoi, Ministerul Justiției vrea să afle în ce condiții muncesc angajații din penitenciare.

ANP luptă cu faptele de corupție

- evaluarea activității și a situațiilor specifice de muncă ale angajaților

- descrierea amenințărilor de corupție

- determinarea cauzelor producerii riscurilor de corupție

sursa: Ministerul Justiției

După ce aceste probleme au fost clarificate, conducerea închisorilor va desemna, pentru fiecare structură, o persoană care să supravegheze prevenirea fenomenului de corupție.

Consilierul de integritate îi va învăța pe angajații din penitenciarul unde lucrează cum să se țină departe de tentații. Din trei în trei luni, va întocmi rapoarte referitoare la modul în care subordonații săi respectă codul deontologic și legea penală.

Atribuțiile consilierului de integritate

- cunoștințe juridice, abilități de comunicare, reputație morală și profesională bună

- acordă consultanță cu privire la normele deontologice

- întocmește rapoarte trimestriale privind aplicarea codului deontologic

- propune ședințe de instruire privind evitarea faptelor de corupție

sursa: Ministerul Justiției

Una dintre cele mai frecvente încălcări ale deontologiei profesionale este când angajații penitenciarelor îi ajută pe deținuți să ia legătura, ilegal, cu exteriorul. Asta deși telefoanele mobile au fost interzise și pentru că deținuții le folosesc pentru înșelătorii. Cea mai folosită este metoda „accidentul”. În primele 6 luni din 2013, în închisori au fost găsite 5.600 de telefoane. Raportat la peste 30.000 de deținuți, asta înseamnă că aproximativ unul din șase a avut un telefon mobil anul acesta. Ministerul Justiției își propune ca, în următoarea perioadă, să achiziționeze tehnică de bruiere a telefoanelor în închisori.

Telefoane descoperite în penitenciare

2008 - 10.778

2009 - 9.938

2010 - 9.459

2011 - 9.967

2012 - 10.505

semestrul I 2013 - 5.602

Sursa: Ministerul Justiției

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri