DNA cere închisoare cu executare pentru Adrian Năstase în dosarul Zambaccian

Data publicării:
Adrian Nastase Zambaccian -Mediafax Foto-Captura PRO Tv

Procurorii anticorupţie susţin că în dosar sunt suficiente probe care să demonstreze că Adrian Năstase ar fi primit mită diverse bunuri - obiecte din China, dar şi contravaloarea unor lucrări de renovare de la Irina Jianu, pentru a o menţine în funcţia de inspector - şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

În martie 2012, trei judecători de la instanţa supremă l-au achitat pe fostul premier pentru luare de mită, dar l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. Procurorii cer acum ca Adrian Năstase să se întoarcă în spatele gratiilor. Ei au avut nevoie de nouă luni pentru a explica de ce solicită o pedeapsă mai mare şi au trimis motivele de recurs către Curtea Supremă la exact o săptămână după ce fostul premier a fost eliberat din închisoare, unde ispăşea pedeapsa primită în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Următorul termen în acest dosar este stabilit pentru 13 mai.

Dosarul Zambaccian, ultimul dosar în care Adrian Năstase nu avea încă o decizie definitivă

În acest proces, fostul premier a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare în primă instanţă. Procurorii au cerut o pedeapsă de zece ani cu executare.

În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, pentru luare de mită şi şantaj, pe Daniela Năstase, pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, şi pe Irina Paula Jianu, pentru dare de mită şi spălare bani.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002-2004, în calitate de prim-ministru, Adrian Năstase ar fi primit - în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase - foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002-2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate dinChina şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Adrian Năstase a părăsit pe 19 martie penitenciarul Jilava, după aproape nouă luni de detenţie din condamnarea de doi ani în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri