Sari la conținut

DNA și cauțiunile. Cât costă libertatea în România

Jumătate din suma strânsă în 2015 din cauţiuni de procurorii anticorupţie a venit de la Elena Udrea.

Un lucru este sigur, asta puteţi să ştiţi de pe acum: exclus să plătesc o cauţiune în bani de 5 milioane roni”, spunea Elena Udrea în urmă cu mai multe săptămâni.

Până la urmă, a fost nevoită să găsească o soluţie. Deoarece avea toate bunurile personale puse deja sub sechestru în celelalte anchete ce o vizează, ea a reuşit să îşi convingă asociaţii complexului Boghiş Băi, unde deţine jumătate din acţiuni, să pună terenurile şi clădirile societăţii garanţie.

Este evaluat exact la cinci milioane de lei imobilul respectiv”, a dat asigurări Elena Udrea.

De altfel, Elena Udrea a participat, în august anul trecut, când nu avea nicio problemă cu legea, la inaugurarea complexului de hoteluri, prezentat pe larg pe pagina de socializare a fostului ministru.

Pe locul doi în topul cauţiunilor stabilite în 2015 se clasează un alt personaj cercetat în acelaşi dosar. Radu Budeanu a acoperit o cauţiune de două milioane de lei, după ce a recunoscut că a intermediat relaţia dintre Elena Udrea şi Bogdan Buzăianu.

Podiumul celor obligaţi să plătească pentru libertate este completat de fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, cercetat în dosarul Colectiv pentru abuz în serviciu. Un milion 500 de mii de lei au stabilit anchetatorii. Pentru că avea deja conturile blocate, Cristian Popescu Piedone a fost nevoit să pună garanţie maşinile de epocă pe care, în anii în care a condus administraţia sectorului 4, le afişa cu mândrie de fiecare dată.

Cauţiuni au fost nevoiţi să plătească şi deputatul Cătălin Teodorescu, un milion de lei, dar şi fostul director al Companiei de Drumuri şi Autostrăzi, Narcis Neaga, obligat să achite 300 de mii de lei.

Printre cele mai mici garanţii stabilite de DNA anul trecut este cea a nepotului fostului preşedinte Traian Băsescu. Judecat pentru trafic de influenţă, Dragoş Băsescu a plătit o cauţiune de 10 mii de lei.