Adunarea Generală a Națiunilor Unite susține aderarea deplină a Palestinei la ONU. Rezoluția a fost adoptată cu 143 de voturi

Data actualizării: Data publicării:
riyad mansour
Foto: Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU / Sursa foto: Profimedia Images

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat, vineri, o rezoluție prin care cere Consiliului de Securitate al ONU să admită calitatea de membru cu drepturi depline a Palestinei la ONU, cu 143 de voturi pentru, nouă voturi împotrivă și 25 de abțineri.

Rezoluția cere Consiliului de Securitate să „reexamineze în mod favorabil chestiunea” și subliniază că Autorității Palestiniene i se va acorda calitatea de membru ONU, spunând că „Statul Palestina este calificat pentru calitatea de membru al Națiunilor Unite”, informează CNN.

Înainte de începerea sesiunii, Misiunea SUA la ONU a indicat că, dacă rezoluția va fi adoptată și cererea de aderare va fi trimisă Consiliului de Securitate, SUA vor impune din nou veto.

Misiunea SUA a declarat că Autoritatea Palestiniană nu îndeplinește criteriile pentru aderarea la ONU și că rezoluția nu rezolvă preocupările ridicate anterior cu privire la apartenența palestiniană.

În aprilie, Autoritatea Palestiniană și-a relansat cererea de aderare, iar mai târziu în aceeași lună, SUA au respins încercarea palestiniană de a obține statutul de membru.

Votul din Consiliul de Securitate a avut 12 membri pentru și unul împotrivă, pe lângă dreptul de veto al SUA. Israelul a lăudat veto-ul SUA, numind oferta palestiniană o „propunere rușinoasă”, în timp ce președinția Autorității Palestiniene a calificat veto-ul „nedrept, imoral și nejustificat”.

În septembrie 2011, Autoritatea Palestiniană nu a reușit să câștige recunoașterea ONU ca stat membru independent. Un an mai târziu, ONU a decis ca statutul de „entitate observatoare non-membru” al Autorității Palestiniene să fie schimbat în „stat observator non-membru”, similar Vaticanului.

Discurs emoționant al ambasadorului palestinian Riyad Mansour 

Într-un discurs emoționant adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite, vineri, înainte de vot, ambasadorul palestinian Riyad Mansour a vorbit despre poporul său, subliniind situația îngrozitoare din Fâșia Gaza.

„Steagul nostru zboară sus și mândru în Palestina și pe tot globul și în campusul Universității Columbia. A devenit un simbol pentru toți cei care cred în libertate și este condus de toți cei care nu mai pot sta fără să facă nimic în fața unei astfel de nedreptăți absolute”, a spus Mansour.

„În timp ce vorbim aici, 1,4 milioane de palestinieni din Rafah se întreabă dacă vor supraviețui astăzi”, a declarat el, exprimând incertitudinea profundă cu care se confruntă palestinienii din regiune.
Mansour a subliniat rezistența acestora, remarcând semnificația simbolică a drapelului lor care arborează cu mândrie atât în teritoriile palestiniene, cât și pe tot globul, inclusiv la Universitatea Columbia.

El a subliniat nevoia urgentă de solidaritate globală în sprijinul Gazei, subliniind că, deși palestinienii nu vor dispărea, „viețile pierdute și cicatricile provocate nu pot fi anulate”.

Ministrul de Externe al Israelului condamnă adoptarea rezoluției

Ministrul Afacerilor Externe al Israelului, Israel Katz, a condamnat vineri adoptarea rezoluției Adunării Generale a ONU prin care se cere Consiliului de Securitate să reconsidere calitatea de membru al ONU pentru Palestina.

„Decizia absurdă luată astăzi la Adunarea Generală a ONU evidențiază părtinirea structurală a ONU și motivele pentru care, sub conducerea secretarului general al ONU Guterres, s-a transformat într-o instituție irelevantă”, a spus Katz, adăugând că „mesajul pe care ONU îl trimite regiunii noastre suferinde, violența, dă roade”.

Katz a spus că decizia va complica și mai mult negocierile privind eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza, oferind „un vânt la pupa pentru Hamas”.

Ministrul de externe a mulțumit țărilor care nu au votat în favoarea rezoluției, despre care spune că au ales să „stea de partea dreaptă a istoriei și a moralității”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...