Sari la conținut

DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Andrei Hrebenciuc, arestat preventiv

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost arestaţi preventiv, vineri dimineaţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Instanţa supremă a admis astfel cererea procurorilor DNA Braşov şi a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Decizia ICCJ poate fi contestată de Andrei Hrebenciuc şi Sturdza la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe.

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza, reţinuţi joi de procurorii DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor, au ajuns la ICCJ după ora 20.00, iar şedinţa de judecare a propunerii de arestare a început la ora 22.00.

Ambii inculpaţi au dat declaraţii în faţa instanţei, iar apărătorii lor au cerut judecarea lor în libertate, în timp ce procurorii au cerut arestul preventiv. La finalul şedinţei de aproximativ patru ore, instanţa a rămas în pronunţare.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii susţin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa, "prin interpretarea părtinitoare a probelor şi denaturarea stării de fapt", producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro, reprezentând contravaloarea a 43.227 de hectare de pădure.

Viorel Hrebenciuc, primele declarații după arestarea fiului său: „Ne luptăm în continuare”

DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Interceptări: Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prinţul Paul are „o jenă financiară foarte puternică”

Jurnalele găsite la percheziţiile făcute acasă la Paltin Sturdza Gheorghe le-au fost de mare folos procurorilor anticorupţie pentru a pune probele cap la cap.

Suspectul nota toate întâlnirile importante. Câteva pasaje se regăsesc şi în referatul prin care anchetatorii cer arestarea preventivă a celor doi: „A doua zi, în data de 19 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza s-a întâlnit cu Adam Ioan și Viorel Hrebenciuc la un hotel. Despre întâlnirea din ziua următoare, 20 aprilie 2013, de la un restaurant din Brașov, suspectul a notat: „La <<Romantic>> cu Adamii şi Mirela. Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu”

24 de ore mai târziu, o nouă întâlnire importantă. Este încercuită în jurnal. De această dată, discuţiile au loc la un hotel din Bucureşti. Cu Viorel Hrebenciuc.

"Vorbit cu Hrebe la hotel….OK”

Sursa: Referat DNA

Deşi în primăvară totul părea în regulă, lucrurile s-au complicat când directorul Romsilva, Adam Crăciunescu a refuzat să colaboreze cu membrii grupării.

Neînţelegeri cu directorul Romsilva

"Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe numitul Crăciunescu Adam, deplasându-se biroul acestuia, unde a purtat o discuţie reproşând opoziţia la punerea în posesia a lui Sturdza la Bacău. Inculpatul Crăciunescu Adam a menţionat în declaraţia dată în cauză că inculpatul Hrebenciuc Viorel l-a contactat repetat la telefon pentru a discuta despre „problema Bacău", iar ulterior, întrucât nu a executat ordinul, Hrebenciuc a refuzat să mai vorbească cu el, deşi fac parte din acelaşi partid politic."

În decembrie 2013 a devenit evident pentru toată lumea că Romsilva nu va face jocurile grupării. Disperarea se simte şi în mesajele trimise de deputalul PSD Ioan Adam către "colaboratori", spun procurorii.

Ioan Adam către intermediari

".. prietenul tău ( Hrebenciuc Viorel - n.a.) a fost în mod grosolan păcălit."

Sursa: Referat DNA 

Procurorii DNA mai arată că Andrei Hrebenciuc era cel care se ocupa şi cu problema pădurilor revendicate de prinţul Paul de România şi prinţesa Lia: 40 de mii de hectare. Au depus la dosar şi o discuţie purtată de fiul lui Viorel Hrebenciuc cu Dan Bengescu. Unul dintre beneficiarii terenurilor.

Implicarea lui Andrei Hrebenciuc 

Dan Bengescu: Tu-l ştii pe Paul, am mai vorbit noi de el.

Andrei Hrebenciuc: Da.

Dan Bengescu: Omul are o jenă financiară foarte puternică.

Andrei Hrebenciuc: Da.

Dan Bengescu: Şi e pe cale să facă o mişcare greşită, în sensul că trebuie să dea vreo 20 000 mâine, nu ştiu la ce bancă....

Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiţie: să-i semeneze pentru cele 40. (se face referire la cele 40.000 de ha Pădurea Broșteni).

Andrei Hrebenciuc: Gata, am înţeles.

Dan Bengescu: Ţi-am zis numai aşa, că am auzit acuma pe piaţă, ştii. Şi nu aş vrea, că dacă îi semnează lu' ăla pe alea 40, e păcat.

Andrei Hrebenciuc: Ok, perfect, gata, vorbesc.

Sursa: Referat DNA

Anchetatorii susţin că imediat după această discuție, Andrei Hrebenciuc l-ar fi sunat pe tatăl său şi i-a cerut să-l ajute financiar pe Prințul Paul.

Andrei Hrebenciuc - afaceri şi poveşti de dragoste

Viorel Hrebenciuc a ajuns la IPJ Brașov

Pe aceeași temă