Fostul preşedinte al CJ Braşov Aristotel Căncescu, arestat preventiv

Data actualizării: Data publicării:
Aristotel Căncescu, fostul președinte CJ Brașov cu sapca si ochelari, insotit de un jandarm mascat
Aristotel Căncescu, fostul președinte CJ Brașov. Sursă foto: captură Digi24

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu este urmărit penal într-un nou dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Alături de el au fost arestate preventiv şi alte două persoane, între care şi fostul senator Sebastian Grapă.

aristotel cancescu 2

Tribunalul Braşov a admis, miercuri seară, propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Aristotel Căncescu pentru luare de mită şi abuz în serviciu, a lui Sebastian Grapă pentru dare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi a lui Gavril Matei pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

Astfel, cei trei au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit News.ro.

În cazul lui Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judeţean, acuzat de dare de mită în formă continuată, judecătării au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu.

Decizia instanţei braşovene nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Braşov.

În acest dosar, mai sunt cercetaţi sub control judiciar Sabin Adrian Neag, consilier judeţean şi administrator al unei societăţi comerciale la data faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, Cristinel Paltin, primar al comunei braşovene Şercaia, pentru abuz în serviciu şi consilierii judeţeni Olimpiu Valentin Şoneriu, Ovidiu Răzvan Şandru, Vasile Ungureanu şi Romulus Dragoş Crăciun, pentru dare de mită în formă continuată.

Procurorii au date şi probe care arată că „în contextul campaniei electorale din anul 2012, Căncescu, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a-i pune pe aceştia pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Braşov”.

Conform anchetatorilor, Căncescu a primit de la Sebastian Grapă 170.000 de lei, de la Claudiu Cornea - 100.000 de lei, de la Olimpiu Valentin Şoneriu - 60.000 de lei, de la Gavril Matei - 50.000 de lei, de la Ovidiu Răzvan Şandru - 50.000 de lei, Vasile Ungureanu - 40.000 de lei şi de la Romulus Dragoş Crăciun - 15.000 de lei.

În total, Aristotel Căncescu a primit de la cei şapte inculpaţi 485.000 lei, sumele fiind pretinse în funcţie de locul pe care s-au aflat aceştia pe lista de candidaţi pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv, mai arată procurorii DNA.

„Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte inculpaţi, fără ca aceştia să primească documente justificative. Suma de bani menţionată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012.

Ulterior, toţi cei şapte inculpaţi au fost aleşi consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Braşov”, susţin procurorii DNA.

De asemenea, anchetatorii spun că, în perioada 2012 - 2013, Aristotel Căncescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al CJ, pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de Sebastian Grapă şi mai multe primării din judeţ.

„Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov în contextul campaniei electorale din anul 2012”, potrivit procurorilor DNA.

Anchetatorii mai spun că, în anul 2013, Căncescu, tot în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, la cererea şi cu ajutorul lui Gavril Matei, a aprobat alocarea sumei de 416.721 de lei din fondul de rezervă al CJ Braşov pentru achiziţia de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din judeţul Braşov de la o societate controlată în fapt de Gavril Matei.

„În ceea ce priveşte utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Braşov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocaţi doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreţionar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condiţiile reale din localităţi, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziţia sa”, mai spun procurorii DNA.

În acest context, Aristotel Căncescu a ţinut o evidenţă a utilizării sumelor respective, „pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el”. Procurorii spun că votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi iniţiat de Căncescu, ”fără discuţii sau verificări”.

„În aceeaşi perioadă, inculpatul Paltin Cristinel, în calitate de primar al Comunei Şercaia, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, a încheiat cu o societate administrată şi deţinută în fapt de acesta din urmă un contract de servicii, având ca obiect întocmirea şi predarea studiului «Strategie privind prevenirea abandonului şcolar, identificarea metodelor de creştere a gradului de instruire a populaţiei comunei Şercaia, jud. Braşov» în valoare de 78.120 lei”, conform procurorilor DNA.

Contractul în cauză a fost atribuit fără să fie făcută o analiză la nivelul şcolilor din care să rezulte abandonul la acest nivel şi care să justifice efectuarea achiziţiei, fără să fie întocmit un referat de necesitate şi fără să existe un buget rectificat şi fonduri aprobate.

„În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestaţiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Şercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian”, susţin anchetatorii.

Potrivit procurorilor, în atribuirea contractelor descrise, Sebastian Grapă a fost ajutat de Sabin Adrian Neag, care: „a redactat în mod formal documente, studii şi lucrări, sub pretextul îndeplinirii obligaţiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ şi cantitativ, acestea fiind descărcate de pe Internet, a pus la dispoziţia primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontării sumelor menţionate în contracte, a completat şi semnat facturi, a redactat contracte, a retras bani din conturile societăţilor şi a păstrat legătura cu primarii comunelor respective.

Anchetatorii arată că „prin aceasta, s-a cauzat un prejudiciu bugetului CJ Braşov şi primăriilor respective în sumă totală de 1.167.200 de lei, sumă ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian”.

În 24 februarie, Aristotel Căncescu a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care procurorii DNA au extins cercetările şi în care este acuzat că a determinat-o pe şefa DGASPC să ceară CJ suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei pentru a achiziţiona produse şi lucrări prestabilite la valori foarte mari sau care nu erau necesare de la două firme controlate de un consilier judeţean. Prejudiciul produs DGASPC Braşov se ridică la peste 300.000 de lei.

De asemenea, fostul preşedinte al CJ Braşov a fost trimis în judecată în trei cauze.

Astfel, în 15 decembrie 2016, Căncescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu, el fiind suspectat că în campania electorală din 2012 a primit mită de la trei persoane pentru a le pune pe poziţii eligibile pe lista de candidaţi pentru CJ şi totodată a aprobat referate prin care s-au alocat 675.000 de lei din fondul de rezervă al consiliului către nişte primării, care au cumpărat ilegal softuri educaţionale, unele chiar fără să aibă calculatoare, o parte din bani ajungând de fapt la un consilier judeţean. În prezent Căncescu este judecat sub control judiciar în acest dosar.

De asemenea, în noiembrie 2016, Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată împreună cu primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, pentru abuz în serviciu. Cei doi ar fi intervenit ca să ajute alţi doi inculpaţi din dosar să închirieze un teren şi să contruiască o farmacie în curtea Spitalului Judeţean Braşov.

În decembrie 2014, Căncescu a fost trimis în judecată de DNA, tot pentru abuz în serviciu (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. Alături de acesta au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, între care şi fostul deputat PC Ioan Diniţă. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 -2007, Consiliul Judeţean Braşov a încheiat două contracte de întreţinere a drumurilor şi de deszăpezire cu societatea comercială Gotic SA Braşov, reprezentată de Diniţă, precum şi cu firma Ramb Sistem, pentru amenjarea Complexului de Agrement de sub Tâmpa şi a terenurilor de sport de la Colegiul ”Andrei Şaguna”, în toate cazurile preţul iniţial crescând de mai multe ori.

Aristotel Căncescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov timp de 16 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri