Video Imagini cu Dumitru Buzatu adus cu duba la instanță. Judecătorii au amânat procesul până joi, la cererea avocaților

Data actualizării: Data publicării:
dumitru buzatu adus la instanta
Dumitru Buzatu cere să fie eliberat. Magistraţii Curţii de Apel Iaşi dezbat, miercuri, contestaţia depusă de el la măsura arestului preventiv. FOTO: captură Digi24

Dumitru Buzatu cere să fie eliberat. El a fost adus miercuri, la Curtea de Apel Iași, pentru judecarea contestaţiei depuse la măsura arestului preventiv. Procesul a fost amânat până joi, la cererea avocaților. 

ACTUALIZARE 12.05 Avocatul lui Buzatu a cerut judecătorilor să amâne până joi judecarea contestației, pe motiv că nu a avut timp suficient să studieze dosarul și să formuleze argumente.

Judecătorii au aprobat cererea, așa că procesul a fost amânat pentru joi, la ora 13.00.

Dumitru Buzatu a plecat de la Curtea de Apel Iași, fiind dus înapoi în arest, cu duba poliției.

Știrea inițială

Dumitru Buzatu a fost adus cu duba poliției la instanță puțin înainte de ora 11.00.

Potrivit portalului instanţei de judecată, procesul este programat la ora 11.00.

Tribunalul Vaslui a decis sâmbătă arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Dumitru Buzatu, în dosarul în care este acuzat de procurorii anticorupţie că a primit drept mită suma de 1,25 milioane de lei de la un om de afaceri a cărei societate efectua lucrări la drumul strategic Bârlad - Laza - Codăeşti. 

Judecătorul care a decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a baronului PSD Dumitru Buzatu, scrie, în motivare, că „lăsarea în libertate a inculpatului, pe de o parte, ar afecta grav încrederea opiniei publice în capacitatea organelor judiciare de a reacționa eficient împotriva infracțiunii care face obiectul prezentului dosar”, iar, pe de altă parte, ar putea afecta buna desfășurare a urmăririi penale, având în vedere că urmează să fie audiați martori asupra cărora „inculpatul are un ascendent, fiind subordonați acestuia pe linie profesională”, adică poate influența mărturiile din dosar.

Judecătorul precizează că există probe temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunile pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale, infracțiunea fiind dovedită de mijloacele de probă administrate în cauză. 

Avocatul lui Dumitru Buzatu a explicat, în instanță, că liderul din PSD credea că în geanta cu cei 1,2 milioane de lei, despre care procurorii spun că erau mită, de fapt era un „împrumut” de la omul de afaceri Emil Savin, în valoare de 125.000 de lei. De altfel, avocatul mai spune că exprimarea „sărut mâna, m-ai salvat, eram pe drojdie”, folosită de Buzatu în discuțiile cu Savin, însemna de fapt „mulțumesc că mi-ai dat această sumă de bani, că aveam nevoie să-mi rezolvi treburile, ca împrumut”. 

Totodată, avocatul a susținut că Buzatu nu are nicio intenție să fugă din județ sau din țară, așa că, în opinia lui, nu se justifică arestul preventiv. El a spus că s-a uitat în ochii clientului său și nu a văzut „o dorință de a părăsi județul, țara” sau „vreo licărire să plece, să fugă”.

Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, a semnat, marţi, ordinul de suspendare din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri