Iohannis a sesizat CCR privind Legea 303 referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor

Data publicării:
iohannis portret - presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale sesizarea asupra Legii 303 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, recent reexaminată de către Parlament, el arătând că o serie de dispoziţii ridică în continuare probleme, unele dintre modificări fiind neclare şi contradictorii şi ar avea un puternic impact negativ asupra bunei funcţionări a sistemului judiciar. Principala modificare făcută asupra acestei legi a fost aceea că preşedintele poate refuza o singură dată numirea procurorilor de rang înalt. În forma iniţială a legii, nu era limitat numărul de refuzuri pe care preşedintele le putea formula.

Legea 303, una dintre cele trei legi controversate ale justiţiei, a fost atacată de mai multe ori la Curtea Constituţională, iar ultima sesizare asupra acestui act normativ, formulată de PNL şi USR, a fost respinsă miercuri de CCR, ca inadmisibilă. De asemenea, legea a fost trimisă la reexaminare de către Klaus Iohannis şi adoptată în sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţa, în declaraţia susţinută joi la Palatul Cotroceni, că va sesiza CCR asupra Legii 303.

"Referitor la a doua dintre aceste legi, Legea 303 din 2004, acum modificată, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, recent reexaminată de către Parlament, voi sesiza Curtea Constituţională, cu solicitarea fermă de a ţine cont de opiniile Comisiei de la Veneţia", a afirmat Iohannis.

În sesizarea de neconstituţionalitate trimisă CCR, preşedintele arată că această lege a fost adoptată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor neconstituţional întrunite, iar, pe de altă parte, într-o sesiune extraordinară pe a cărei ordine de zi iniţiativa legislativă nu putea fi înscrisă la momentul convocării Camerei Deputaţilor.

Şeful statului mai spune că, prin decizia nr. 45/2018, Curtea Constituţională a constatat neconstituţionalitatea unui număr de 12 puncte din legea de modificare a Legii nr. 303/2004 şi a unui număr important de dispoziţii şi sintagme aflate în strânsă legătură cu acestea. "Cu toate acestea, o serie de dispoziţii din legea transmisă la promulgare ridică în continuare probleme, unele dintre modificări fiind, prin ele însele, neclare şi contradictorii, aspect cu consecinţe grave asupra exigenţelor calităţii legii, impuse de Legea fundamentală, de natură să genereze un puternic impact negativ asupra bunei funcţionări a sistemului judiciar", mai arată preşedintele în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.

Sesizarea de neconstituţionalitate poate fi citită AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri