Klaus Iohannis, la bilanțul ÎCCJ: Justiția trebuie să aibă în centru cetățeanul și apărarea lui de abuzuri

Data publicării:
Klaus Iohannis
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la bilanțul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Președintele le-a transmis magistraților că o justiție independentă, precum și un cadru legislativ corect și predictibil sunt deziderate pe care trebuie să le urmărească toți cei implicați.

„O societate se dezvoltă și își atinge potențialul atunci când cetățenii săi se simt protejați și știu că, ori de câte ori le sunt puse în pericol drepturile și libertățile, își vor găsi dreptatea în instanțele de judecată.

Misiunea veritabilă a justiției este cea de serviciu public și, tocmai de aceea, legislația și modul în care funcționează întreaga construcție instituțională trebuie să aibă în centru cetățeanul și apărarea lui de abuzuri”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a lăudat activitatea ÎCCJ și a cerut în continuare „asumare, implicare, consecvență și curaj”.

„În ciuda tuturor provocărilor, sunt incontestabili pașii uriași pe care România i-a făcut în direcția unei justiții independente, funcționale și moderne, o justiție aliniată valorilor europene în care credem cu toții. Iar Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii, în general, au jucat un rol determinant.

Cu siguranță nu trebuie să ne oprim aici, căci tot acest proces este unul continuu, rezultatul unui efort comun care are nevoie de asumare, implicare, consecvență și curaj, precum și de lideri morali care să inspire” a completat președintele.

Klaus Iohannis a amintit și de provocările la care a fost supusă justiția din România.

„În ultimii ani, justiția din România a fost supusă unor încercări de subordonare față de politic.

La aceste provocări, răspunsul societății românești a fost pe măsură. Democrația noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistrați, exprimându-se în mod clar pentru valorile europene, statul de drept și pentru o țară în care legea este aceeași pentru toți.

Sunt câștiguri majore pentru România, pe care avem obligația să le protejăm și să le consolidăm”, le-a transmis Iohannis magistraților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri