Mona Pivniceru confirmă că are susținerea PNL pentru a ajunge la CCR

Data publicării:
mona 20pivniceru 20resize 20mediafax 20foto 20mihai 20dascalescu-54462

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a confirmat, într-o emisiune televizată, că este susținută de PNL pentru unul dintre cele trei posturi care vor rămâne vacante în iunie, ca urmare a încetării mandatelor a trei judecători ai Curții Constituționale a României.

„În ceea ce mă priveşte, este adevărat”, a spus Mona Pivniceru, după ce a fost întrebată despre susţinerea sa pentru CCR de către PNL.

Ministrul Justiţiei a explicat că ar atrage-o un post de judecător la CC, pentru că vocaţia ei „de origine este cea de judecător”, însă a evitat să dea un răspuns ferm cu privire la plecarea de la conducerea ministerului, arată Mediafax.

Mona Pivniceru a adăugat că alegerea pe care o va face va depinde de „un complex foarte important de factori” şi că opţiunea care „va triumfa” va fi „cea care este cea mai aproape de structura” ei.

Șeful MJ a mai spus că unul dintre lucrurile care ar putea-o determina să rămână la conducerea Ministerului Justiţiei este să numească şefii Parchetului General şi DNA.

Ce a spus președintele PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat anterior, tot marţi, că ministrul Mona Pivniceru este susţinută la Ministerul Justiţiei până i se va încheia mandatul, însă poate fi „o formulă” şi pentru Curtea Constituţională, fiind luată în considerare experienţa de magistrat.

Antonescu a fost întrebat dacă poate să confirme faptul că ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, va părăsi Executiv ca urmare a susţinerii PNL pentru un post de judecător la Curtea Constituţională.

„Doamna Pivniceru este un om pe care am susţinut-o şi încă o susţinem până când se va încheia acest mandat al domniei sale în funcţia de ministru al Justiţiei. Fără niciun fel de îndoială un magistrat cu asemenea experienţă este o formulă pe care noi o putem susţine pentru Curtea Constituţională, dar o să o anunţăm la timpul potrivit”, a declarat Crin Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a fost întrebat dacă în cazul unei noi propuneri pentru portofoliul de la ministerul Justiţiei va fi vorba de o numire politică în persoana unui membru de partid.

„Va fi o numire pe care chiar dacă oamenii din partea PNL o vom face în înţelegere cu prim-ministrul va fi o numire care să răspundă aşteptărilor de imparţialitatea şi de profesionalism, adică nu va fi o numire pentru un partid acolo”, a replicat Crin Antonescu, citat de Mediafax.

Victor Ponta: Pierdem un ministru, câștigăm un judecător la Curtea Constituțională

Premierul Victor Ponta a afirmat că ministrul Justiției, Mona Pivniceru, va pleca din Guvern dacă Senatul va vota numirea sa pe unul dintre posturile rămase vacante în iunie, ca urmare a încetării mandatelor a trei judecători: Aspazia Cojocaru (Camera Deputaților), Ion Predescu (Senat) şi Acsinte Gaspar (Administrația Prezidențială).

Întrebat dacă nu are nimic împotriva acestei modificări în structura Guvernului, respectiv pierderea unui minisitru, premiereul a răspuns: „Bun, dar câștigăm un judecător la Curtea Constituțională. Nu câștigăm noi, ci câștigă România, câștigăm un judecător de carieră și un om experimentat și cred că doamna Pivniceru, în urmtorii nouă ani, cu alte guverne, că nu o să stea guvernul meu până atunci, va aplica corect litera și spiritul Constituției. Deci, evident, în mod concret, dacă doamna Pivniceru este votată de către Senat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, evident că nu poate să rămână și în Guvern”, a declarat premierul

Traian Băsescu: „I-aș mulțumi lui Dumnezeu să se întâmple asta”

Și preşedintele Traian Băsescu a declarat, marți seară, la Digi24, că i-ar mulţumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru să fie numită în CCR, pentru că premierul şi-ar putea asuma, astfel, ca interimar la Justiţie, propuneri pentru funcţiile de şefi ai Parchetului General şi DNA.

Întrebat despre posibilitatea ca Guvernul să rămână fără ministru al Justiției, având în vedere că se vehiculează că PNL i-ar fi propus Monei Pivniceru un post în Curtea Constituțională, Traian Băsescu a exclamat: „I-aș mulțumi lui Dumnezeu să se întâmpe asta, pentru că ar trebui premierul să-și asume. E șeful Guvernului și ar trebui să-și asume desemnarea. Și sunt convins că el înțelege, ca procuror, ce înseamnă să lași parchetele fără conducere la nivel de șef, adjuncți și șefi de secții. Sunt convins că premierul Ponta înțelege foarte bine gravitatea”.

Întrebat dacă ar fi de acord cu Tudor Chiuariu (PNL), nume vehiculat pentru preluarea șefiei Ministerului Justiției, președintele a răspuns: „Domnule, orice ministru, numai să-mi propună candidați pentru aceste funcții vitale, candidați care au ceva în spate. Nu-i treaba mea (dacă este Tudor Chiuariu ministru – n.r.), important e să înțeleagă gravitatea situației din parchete. Eu pot colabora cu oricine, atâta timp cât colaborarea se referă la instituții. Dacă e să discutăm – Domnule președinte, hai să mai intervenim și noi pe un dosărel, aici nu pot colabora cu nimeni”, a subliniat președintele.

Senatorul Tudor Chiuariu şi europarlamentarul Norica Nicolai sunt variantele pe care le-ar lua în calcul liberalii pentru a o înlocui în funcţia de ministru al Justiţiei pe Mona Pivniceru, opţiunea conducerii PNL fiind pentru un ministru politic, potrivit surselor liberale, citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, conducerea PNL ar opta de această dată mai degrabă pentru nominalizarea unui ministru asumat politic, spre deosebire de cazul Monei Pivniceru, care a provenit din afara partidului.

Traseul către conducerea MJ

Mona Pivniceru se află la a doua învestire în Guvern, după alegerile din decembrie.Primul jurământ l-a depus pe 23 august, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui interimar Crin Antonescu şi a mai multor membri ai Guvernului.

Învestirea din seara zilei de 23 septembrie a venit după ce în acea dimineață plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a avizat, după discuții tensionate, ambele demisii ale Monei Pivniceru, din CSM și din magistratură, deschizând astfel calea ca aceasta să fie învestită ministru al Justiției.

Mona Pivniceru a fost desemnată de premierul Victor Ponta la conducerea Ministerului Justiţiei în data de 6 august, la propunerea PNL, cu ocazia remanierii guvernamentale, însă judecătoarea nu a putut depune jurământul odată cu ceilalţi cinci miniştri noi, din cauza unor incompatibilităţi ce decurgeau din statutul său de judecător şi membru CSM. Din 6 până pe 23 august, interimar la conducerea MJ a fost premierul Victor Ponta.

Care este procedura și cum au fost numiți actualii membri ai CCR

Procedura de desemnare a noilor membri ai CCR a fost demarată de preșdintele Curții, Augustin Zegrean, care a informat recent instituțiile responsabile, așa cum prevede legea legii 47/1992, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, solicitându-le să numească un altul în locul lui. Numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca plenul să numească până pe 30 martie un nou judecător la Curtea Constituţională, în locul Aspaziei Cojocaru al cărei mandat se încheie în 8 iunie, a anunţat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

Potrivit Constituției, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Acsinte Gaspar, Ion Predescu și Aspazia Cojocaru sunt cei pentru care cele trei instituții trebuie să numească un succesor.

În compontența actuală a plenului, Administrația Prezidențială i-a propus pe Petre Lăzăroiu și Augustin Zegrean, în mandatul lui Traian Băsescu, și pe Acsinte Gaspar, pe când la Cotroceni era Ion Iliescu.

Din partea Senatului au fost numiți în CCR Iulia Antoanella Motoc (candidatura asumată de UNPR), Ion Predescu (PSD) și Valentin Zoltan Puskas (UDMR).

Camera Deputaților i-a numit în CCR pe Ștefan Minea (PDL), Tudorel Toader (PNL) și Aspazia Cojocaru (PSD).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri