Primul protestatar ridicat în ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii cere daune de peste 500.000 de euro

Data publicării:
jandarmi proteste

Mihai Căpăţână cere daune pentru că ar fi petrecut 33 de zile în arest preventiv. În 15 ianuarie 2012, în timpul protestelor din Piaţa Universităţii, a fost ridicat după ce a fost suspectat că ar fi dărâmat mai multe jardiniere şi coşuri de gunoi.

El a fost dus la secţia de poliţie, unde a fost audiat, amprentat, fotografiat şi reţinut pentru pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Atât în faţa anchetatorilor, cât şi la instanţa de judecată, Mihai Căpăţână a susţinut că este nevinovat şi că era doar în trecere spre Piaţa Universităţii, unde dorea să se alăture demonstranţilor şi să protesteze paşnic, dar nu i-au permis forţele de ordine să treacă spre Piaţa Unirii.

Bărbatul a fost achitat de instanţa de judecată, după ce a constatat că martorul care l-a identificat ca fiind autorul acelor fapte ar fi dat declaraţia cu rea-credinţă.

În acest context, Mihai Căpăţână cere statului daune de jumătate de milion de euro.

"În urma acestei măsuri care s-a luat împotriva mea, întreaga mea viaţă mi-a fost afectată în mod iremediabil, fiind supus la umilinţe de nedescris, la tratamente înjositoare, închis în celulă cu infractori de drept comun, toată această experienţă lăsându-mi amprente asupra psihicului, care nu se vor vindeca niciodată", a precizat Căpăţână în plângerea adresată Tribunalului Bucureşti.

Tânărul a menţionat că lucra şi lucrează la o societate care asigură mentenanţa la un "hotel prestigios", unde, pentru că a fost arestat preventiv, a fost repartizat la un alt loc de muncă.

Protestele din ianuarie 2012 desfăşurate în centrul Capitalei - la care au ieşit în stradă, mai multe zile la rând, sute de persoane - au început în 13 ianuarie, în semn de solidaritate cu Raed Arafat, atunci subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii, protagonist al unui conflict public cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema reformelor din Sănătate.

În timpul evenimentelor au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, soldate cu victime de ambele părţi, dar şi cu rănirea unor operatori şi reporteri.

Protestele au durat nouă zile, însă confruntări violente între manifestanţi şi jandarmi au avut loc în 14 şi 15 ianuarie, fiind distruse magazine, semafoare, stâlpi de iluminat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri