Tudorel Toader: Există această opinie majoritară că viitorul șef DNA trebuie să vină din structura internă

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader extradare 2 - inquam george calin

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a vorbit marți dimineață despre o întreagă paletă de scenarii posibile cu privire la cei patru candidați pentru funcția de procuror-șef al DNA

Ministrul Justiției a precizat că astăzi vor fi verificate dosarele celor patru candidați la șefia DNA. „Mâine membrii comisiei vor studia dosarele, vor analiza programele manageriale. Poimâine, începând cu orele 9, voi convoca membrii comisiei pentru interviu, evident și candidatii, vineri vom ajunge la o concluzie”, a adăugat Toader.

Jurnaliștii au cerut ulterior precizări cu privire la declarațiile făcute luni seară de către ministrul Justiției. „Noi avem patru candidaţi. Dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să desemnăm unul dintre cei patru. Procedural vorbind, să nu excludem varianta, aceea în care Comisia nu se opreşte la unul dintre candidaţi, ci reluăm procedura, anunţăm din nou perioada de înscriere, de selecţie, adică o luăm de la început. (...) Ştiţi vorba aceea românească: poţi candida singur şi să ieşi pe locul doi. Aici sunt patru, dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să selectăm pe unul dintre ei”, a spus aseară Tudorel Toader.

Astfel, întrebat dacă vor mai apărea candidați la șefia DNA, ministrul a spus că „n-am de unde să știu eu în momentul acesta”.

Este posibil, teoretic, poate și practic, ca unul să nu se prezinte. Nu-l țin eu de mână... vino la interviu.... Vedem cum se va prezenta la interviu, vedem programele manageriale, discutăm și membrii comisiei și atunci vom stabili dacă avem un candidat. Sigur că este foarte posibil ca unul din cei patru să fie desemnat candidat pentru șefia DNA, după cum, tot foarte posibil, este ca niciunul să nu fie desemnat și atunci vom relua procedura”, a sublinat Toader.

Există această opinie, care pare majoritară, în sensul că viitorul șef la DNA trebuie să provină din structura internă a DNA, dar nu cred că nu ne aducem aminte că alte dăți procurorul-șef n-a venit din structura internă, după cum nici noul șef DIICOT n-a venit. (...) N-am spus că n-ar fi bine, ci să nu excludem”, a mai spus ministrul.

Totodată, întrebat ce ar trebui să îmbunătățească noul șef anticorupție, Tudorel Toader a răspuns că „tot timpul e ceva de îmbunătățit”.

Să nu mai avem nevinovați arestați, să nu avem vinovați care să nu fie urmăriți”, a adăugat el.

Cei patru procurori înscrişi la selecţia pentru şefia DNA sunt: Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr - procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu - procuror şef serviciu în structura centrală a DNA.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri