Sari la conținut

Un fost deputat judecat pentru abuz în serviciu cere sesizarea CCR în cazul OUG 14

Fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP privind despăgubirea ilegală a omului de afaceru Horia Simu, a cerut luni Curţii de Apel Bucureşti să sesizeze Curtea Constituţională în cazul OUG 14 care a abrogat ordonanţa de urgenţă prin care au fost modificate codurile penale. Nicolescu susține că prin acest act normativ i se încalcă dreptul la apărare. Procurorul DNA a cerut respingerea cererii fostului deputat, pe motiv că nu are legătură cu cauza, judecătorul urmând să decidă dacă va fi trimisă la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate.

theodor-nicolescu-1

Theodor Nicolescu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei la data comiterii faptelor pentru care este judecat, i-a spus judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti să admită sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG 14/2017, argumentând că urgenţa acestui act normativ nu se justifică, iar prin abrogarea OUG 13 de modificare a unor articole din Codul penal, inclusiv cel referitor la abuzul în serviciu, îi este încălcat dreptul la apărare, potrivit News.ro.

„Vreau să ridic o excepţie de neconstituţionalitate a Ordonanţei 14 din 2017 şi vă rog să sesizaţi Curtea Constituţională sub acest aspect. Nu înţeleg urgenţa acestei OUG şi mi se restrânge dreptul la apărare. Această ordonanţă de anulare a primei ordonanţe privind infracţiunea de abuz în serviciu are o influenţă covârşitoare şi cer să se trimită la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate”, a spus Theodorescu, demersul său fiind aprobat şi de ceilalati avocaţi prezenţi în sala de judecată.

În replică, procurorul DNA a cerut instanţei să respingă ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, pe motiv că nu are legătură cu cauza.

Judecătorul a rămas în pronunţare pe această cerere a fostului deputat PNL Theodor Nicolescu.