Legea care ar permite militarilor să intervină în alte ţări pentru a proteja cetăţeni români în pericol stârnește discuții la Chișinău

Data publicării:
militari romani in formatie
Dacă legea va fi votată, va permite României să intervină în afara ţării, inclusiv militar, pentru a „proteja cetăţenii români aflaţi în pericol”. Foto: Facebook / MApN

Autorităţile de la Bucureşti au pus în dezbatere publică un proiect de lege care, dacă va fi votat, va permite României să intervină în afara ţării, inclusiv militar, pentru a „proteja cetăţenii români aflaţi în pericol”. Proiectul, care prevede că intervenţiile de acest fel vor putea fi iniţiate la recomandarea preşedintelui României, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a stârnit discuţii la Chişinău, determinând o primă reacţie a guvernului condus de Dorin Recean.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a fost întrebat, miercuri, cât de probabil este ca proiectul supus dezbaterii publice să-i ofere României posibilitatea de a interveni în Republica Moldova, inclusiv militar, în cazul în care ţara va fi atacată, în condiţiile în care o mare parte din populaţie deţine şi cetăţenia română.

„Urmărim îndeaproape evoluţiile care sunt în spaţiul regional, cauzate de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Este foarte clar că pe continentul european este un trend general de consolidare a sectorului de apărare în Europa şi ţara vecină, România, care este un prieten devotat al Republicii Moldova, nu este o excepţie în cazul de faţă. Autorităţile de la Chişinău, Guvernul, vor urmări această iniţiativă, care înţelegem că este în fază de proiect. Vom urmări toate evoluţiile acestui proiect. (…) Este evident că trendul general este de consolidarea a sectorului de apărare şi securitate, care este cauzat de situaţia regională. Vom urmări această iniţiativă şi, totodată, ne vom consolida eforturile la noi acasă, să consolidăm instituţiile statului, astfel încât să oferim cetăţenilor instituţii reziliente”, a declarat Daniel Vodă citat de NewsMaker.

Întrebat dacă o eventuală venire a militarilor români în Moldova nu ar contraveni statutului de neutralitate al ţării, consilierul premierului Recean a evitat un răspuns direct, dar a reiterat că Moldova este o ţară neutră, iar modificarea acestui statut, consfinţit în Constituţia ţării, poate fi decisă doar de cetăţeni, prin referendum.

„Republica Moldova este un stat neutru. Această neutralitate este sprijinită inclusiv de către cetăţenii ţării şi orice modificare a acestui subiect este în mâinile cetăţenilor. Noi ne dorim pace, linişte şi modernizarea ţării în avansarea parcursului european  – asta îşi doreşte guvernul. (…) Tot felul de mesaje absolut teoretice şi care nu îşi au la bază substrat factologic, propun să nu le discutăm la această etapă şi să le plasăm la linia de presupuneri care nu se vor materializa”, a declarat Daniel Vodă, potrivit News.ro.

Statutul de neutralitate, consfinţit în Constituţia Republicii Moldova, interzice prezenţa pe teritoriul ţării a trupelor străine, fapt încălcat, însă, de Rusia, ţară ai cărei militari continuă să staţioneze ilegal în regiunea transnistreană.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri