Sari la conținut

Locul de unde Jandarmeria supraveghează tot ce mișcă în București: Putem vedea fața fiecărui om

I se spune ochiul din umbră al Jandarmeriei. Preia din mers comanda tuturor camerelor de supraveghere din Bucureşti şi este camuflat la bordul unui autocar vechi de ani de zile. Este vorba despre noul centru mobil de comandă al militarilor din Capitală. Autovehiculului i-a fost refăcută caroseria şi a fost dotat pentru a monitoriza şi înregistra în timp real orice mişcare pe suprafeţe de sute de metri.

Jandarm: Putem vedea faţa oricărui om. Aceste imagini sunt stocate.

La prima vedere arată ca un autocar de transport. În spatele caroseriei şi a geamurilor fumurii se află însă o adevărată tehnologie de monitorizare, înregistrare şi coordonare a jandarmilor din teren. Interiorul a fost adaptat asemenea unui centru de comandă. În locul scaunelor au fost montate mese, pe pereţi au fost puse câteva plasme, iar pe un monitor cu touch screen sunt proiectate hărţi din teren.

În camera de comandă sunt reprezentanţi de la poliţie, salvare, ISU, toate forţele de ordine din Bucureşti.

Camerele instalate pe autocar pot monitoriza câteva mii de metri pătraţi în acelaşi timp.

Laurenţiu Rădulescu, jurnalist Digi24: Din centrul de comandă pot fi făcute monitorizări cu ajutorul unor camere video performante. Poţi fi identificat de la zeci de metri distanţă de punctul în care se află jandarmii.

Punctul forte este însă conectarea în acelaşi timp la peste 30 de camere din Bucureşti. Pe mai multe plasme sunt proiectate imagini din toată Capitala, indiferent unde este parcată maşina.

Georgian Enache, purtător de cuvânt Jandarmeria Bucureşti: Ceea ce vedeţi aici este o preluare de pe camerele din municipiul Bucuresti care transmit prin wifi imagini direct în punctul de comandă.

Imagini ajung aici şi de pe camerele montate pe alte autospeciale ale jandarmilor. Sunt folosite atunci când aceştia au nevoie să monitorizeze o suprafaţă mai mare sau când intervin simultan în mai multe locuri. Sistemul de monitorizare ar putea fi adaptat inclusiv unui soft de recunoaştere facială, atunci când Ministerul de Interne îl va cumpăra.