Luminița Odobescu: Vom fi alături de Ucraina în lupta sa curajoasă de a-și recupera integritatea teritorială. Crimeea este Ucraina

Data publicării:
BUCURESTI - DEZBATERE - ZIUA EUROPEI - 9 MAI 2022
Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

România va continua să sprijine Ucraina "în lupta sa curajoasă de a-şi recupera complet integritatea teritorială", a afirmat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. Șefa diplomației române a evidențiat în cadrul celui de-al treilea Summit al Platformei Internaţionale Crimeea că recentele atacuri asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre arată dorința Rusiei de amplificare a conflictului.

Ea a punctat că au trecut 18 luni de la începutul invaziei ruse, dar "agresiunea Rusiei nu a început cu războiul pornit pe 24 februarie 2022, ci cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014".

"România va continua să susţină independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional", a arătat Luminiţa Odobescu, evidenţiind că România a fost alături de ţara vecină din prima zi a războiului şi va continua să fie alături de ea, până la "victoria finală".

Oficialul român a vorbit şi despre cazuri de încălcarea drepturilor omului în teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse. "Aceste acţiuni sunt crime de război", a precizat ministrul.

Totodată, Odobescu a menţionat "recentele atacuri nesăbuite asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de graniţa cu România" care "arată, încă o dată, dorinţa Rusiei de a amplifica acest conflict".

"Vom fi alături de Ucraina în lupta sa curajoasă de a-şi recupera complet integritatea teritorială recunoscută internaţional. Vom fi alături de poporul ucrainean şi de dreptul său suveran de a-şi decide în mod liber viitorul, fără ingerinţe din exterior", a adăugat ea.

"Doneţk este Ucraina, Herson este Ucraina, Lugansk este Ucraina, Zaporojie este Ucraina, Crimeea este Ucraina", a subliniat Odobescu.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri