România a învins Kosovo, într-un meci întrerupt 40 de minute din cauza galeriei fondate de George Simion

Data actualizării: Data publicării:
Meciul de fotbal România-Kosovo a fost întrerupt în minutul 18.
Meciul de fotbal România-Kosovo a fost întrerupt în minutul 18. Foto: Profimedia Images

Naţionala de fotbal a României a învins dramatic selecţionata Kosovo, cu scorul de 2-0 (0-0), marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024. Meciul a fost întrerupt în minutul 18 al partidei, pentru 40 de minute, după ce la una din peluze a fost afișat un banner cu mesajul „Kosovo e Serbia”, iar din tribune au fost aruncate torțe în teren.

ACTUALIZARE 01:00 - Tricolorii au făcut un meci destul de bun, chiar dacă victoria s-a conturat târziu, prin golurile marcate de Nicolae Stanciu (83) şi Valentin Mihăilă (90+3), în condiţiile în care România ratase un penalty şi avea avantaj numeric încă din prima repriză.

Acest succes menţine România în cursa de calificare, pe locul al doilea în grupă, după Elveţia.

Oaspeţii au reuşit să îşi creeze prima ocazie în meciul de la Bucureşti, prin Zhegrova (10), care a şutat din colţul careului mare, dar Moldovan a fost la post.

După incidentele care au dus la întreruperea jocului, România a controlat jocul în totalitate, dar nu a reuşit să îşi creeze prea multe ocazii. Hagi a şutat prin faţa porţii (23), Bancu nu a fost nici el precis din poziţie excelentă (26), dar Kosovo a fost cel mai aproape de deschiderea scorului (29), la o gafă uriaşă a lui Burc, însă Dărguşin a salvat incredibil de pe linia porţii mingea trimisă de Muriqi. O nouă eroare a lui Burcă l-a pus în poziţie de finalizare pe Zhegrova (41), dar acesta a şutat pe lângă.

În min. 42 s-a produs o fază foarte importantă pentru desfăşurarea jocului: valorosul atacant Muriqi a primit al doilea cartonaş galben pentru lovirea cu cotul a lui Screciu la un duel aerian. Muriqi (Mallorca) primise şi primul avertisment tot pentru acelaşi lucru.

Echipa României a devenit mai incisivă după intrarea lui Alibec, care a şutat de la 20 de metri (48), iar Muric a scăpat mingea în corner.

Stanciu a executat modest o lovitură liberă (51), iar Muric a boxat fără emoţii.

În min. 58, Coman a fost faultat în careu de Amir Rrahmani şi arbitrul a dictat penalty, însă Stanciu a executat previzibil şi Muric a apărat.

România a crescut presiunea la poarta oaspeţilor, dar ocaziile clare au întârziat să apară. Muric a prins şutul lui Alibec de la circa 25 de metri (64), în timp ce la poarta noastră Dresevic l-a testat pe Moldovan cu o minge trimisă de la distanţă, reţinută în doi timpi de portarul Rapidului (75).

În minutul 83, Moruţan a luat o acţiune pe cont propriu, a centrat la Mihăilă, şutul acestuia a fost blocat iar mingea a sărit la Stanciu, care a înscris cu un şut de la 15 metri, revanşându-se după penalty-ul ratat.

Au urmat câteva minute de degringoladă în echipa României, după ce kosovarii au ieşit la joc, având o situaţie foarte bună de gol, însă Moldovan a respins şutul la colţul scurt al lui Loshaj (85).

Pe contre, România a ratat ocazii mari prin Moruţan (88) şi Alibec (89), fiind aproape să fie pedepsită de Muslija (90), lăsat liber, dar care a şutat pe lângă.

Mihăilă (90+3) a încheiat conturile, cu un şut sub transversală de la 8 metri, la centrarea lui Raţiu.

Ultima ocazie a meciului a fost un şut de la 17 metri expediat de Alibec (90+4) şi deviat în corner de defensiva kosovară.

Meciul a fost întrerupt timp de mai bine de 40 de minute în prima repriză, din cauza manifestărilor suporterilor români.

Fanii au aruncat în min. 18 cu torţe în spatele porţii kosovarului Arijanet Muric, astfel că arbitrul francez Willy Delajod a decis să întrerupă jocul. Suporterii au aruncat cu petarde şi au desfăşurat un banner ''Basarabia e Romania, Kosovo e Serbia'', la care nu au renunţat în ciuda faptului că Ianis Hagi şi Nicolae Stanciu au mers să discute cu fanii.

De asemenea, s-a făcut apel la instalaţia de sonorizare ca spectatorii să se comporte în mod civilizat. Arbitrul a trimis echipele la vestiare peste alte trei minute.

UEFA a anunţat pe site-ul său că meciul a fost „suspendat din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor”. Echipele au revenit pe teren şi jocul s-a reluat după zece minute de încălzire.

Potrivit site-ului UEFA, România a avut o posesie de 66%, faţă de 34% Kosovo. Tricolorii au fost net superiori la capitolul şuturi, 21-7 la poartă, 8-3 pe poartă, 5-2 la cornere.

În celelalte meciuri din grupă, Elveţia a dispus cu 3-0 de Andorra, iar Israelul a învins Belarus cu 1-0.

România este neînvinsă în această campanie, cu trei victorii şi trei egaluri, având 12 puncte, după Elveţia, 14 puncte, dar înaintea celorlalte echipe, Israel, 11 puncte, Belarus, 4 puncte, Kosovo, 4 puncte, Andorra, 2 puncte.

Luna viitoare, România va juca în deplasare cu Belarus (12 octombrie) şi acasă cu Andorra (15 octombrie), potrivit Agerpres.

România - Kosovo 2-0 (0-0)

Au marcat: Nicolae Stanciu (83), Valentin Mihăilă (90+3).
Nicolae Stanciu a ratat un penalty în min. 61 (a apărat Arijanet Muric).
Cartonaşe galbene: Burcă (9), B. Berisha (14), Muriqi (18, 42), Amir Rrahmani (33), Puşcaş (33), Gliha (45+1), Bancu (52), Vojvoda (52), Loshaj (59).
Cartonaş roşu: Muriqi (42).
Bucureşti, Arena Naţională: circa 30.000 spectatori
Preliminariile EURO 2024 - Grupa I

Au evoluat echipele:

ROMÂNIA: 12. Horaţiu Moldovan - 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă (18. Răzvan Marin, 63), 11. Nicuşor Bancu - 5. Vladimir Screciu, 8. Alexandru Cicâldău (19. Darius Olaru, 77) - 14. Ianis Hagi (21. Olimpiu Moruţan, 72), 10. Nicolae Stanciu (căpitan), 20. Florinel Coman (13. Valentin Mihăilă, 71) - 9. George Puşcaş (7. Denis Alibec, 46).
Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 1. Ştefan Târnovanu, 16. Marian Aioani - 4. Adrian Rus, 6. Marius Marin, 17. Daniel Bîrligea, 22. Mario Camora, 23. Deian Sorescu.

KOSOVO: 12. Arijanet Muric - 15. Mergim Vojvoda (4. Ismajl Beka, 81), 13. Amir Rrahmani (căpitan), 3. Fidan Aliti, 17. Leart Paqarada - 10. Edon Zhegrova (20. Ibrahim Dresevic, 63), 14. Valon Berisha (8. Florent Muslija, 54), 19. Florian Loshaj, 23. Bernard Berisha (11. Albion Rrahmani, 82) - 7. Milot Rashica (2. Florent Hadergjonaj, 54), 18. Vedat Muriqi.
Selecţioner: Primoz Gliha.
Rezerve neutilizate: 1. Samir Ujkani, 16. Visar Bekaj - 5. Betim Fazliji, 6. Kreshnik Hajrizi, 9. Meriton Korenica, 21. Altin Zeqiri, 22. Ermal Krasniqi.

Arbitru: Willy Delajod; arbitri asistenţi: Erwan Finjean, Philippe Jeanne; al patrulea oficial: Thomas Leonard (toţi din Franţa)
Arbitru video: Benoît Millot (Franţa); arbitru asistent video: Stéphanie Frappart (Franţa)
Observator UEFA pentru arbitri: Ognjen Valjic (Bosnia-Herţegovina); Delegat UEFA: Andrew Shaw (Anglia).

Live text:

ACTUALIZARE 00:33 Meciul s-a încheiat. Scor final: România-Kosovo 2-0.

ACTUALIZARE 00:28 Gol Mihăilă, în minutul 92 (arbitrul a acordat 6 minute de prelungiri). România-Kosovo 2-0.

ACTUALIZARE 00:19 Gol România, marcat de Stanciu în minutul 84 al partidei. România-Kosovo 1-0.

ACTUALIZARE 23:58 Stanciu ratează penalty-ul. Scorul rămâne 0-0.

ACTUALIZARE 23:54 Penalty pentru România. Arbitrul partidei a acordat 11 metri pentru tricolori, după un fault în careu asupra lui Coman.

ACTUALIZARE 23:41 A început a doua repriză a meciului.

ACTUALIZARE 23:25 Finalul primei reprize. România-Kosovo 0-0

ACTUALIZARE 23:21 Cartonaș roșu: Echipa Kosovo va juca în 10 oameni: Muriqi a fost eliminat din teren după ce l-a lovit pe românul Screciu.

ACTUALIZARE 22:56 Arbitrul a fluierat reluarea partidei, după o întrerupere de aproximativ 40 de minute.

ACTUALIZARE 22:53 Jucătorii celor două formații au revenit pe teren.

Citiți și:
GALERIE FOTO Jandarmeria spune că FRF e vinovată pentru afișarea mesajelor interzise la meciul România-Kosovo

Știrea inițială:

Conform digisport.ro, suporterii „Uniți sub Tricolor” au scandat mesaje cu tentă politică și au aruncat torțe pe terenul de joc. Arbitrul a decis suspendarea partidei, iar echipele s-au întors la vestiare.

Selecționata de fotbal a României  joacă marți, 12 septembrie, de la ora 21:45, împotriva reprezentativei din Kosovo. Partida, disputată pe Arena Națională, face parte din preliminariile Euro 2024.

UEFA: „Meciul a fost suspendat din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor”

Fanii au aruncat în minutul 18 al partidei cu torţe în spatele porţii kosovarului Arijanet Muric, astfel că arbitrul francez Willy Delajod a decis să întrerupă jocul, informează Agerpres.

Suporterii au aruncat cu petarde şi au desfăşurat un banner „Basarabia e România, Kosovo e Serbia”, la care nu au renunţat în ciuda faptului că Ianis Hagi şi Nicolae Stanciu au mers să discute cu fanii.

De asemenea, s-a făcut apel la instalaţia de sonorizare ca spectatorii să se comporte în mod civilizat.

Arbitrul a trimis echipele la vestiare peste alte trei minute.

UEFA a anunţat pe site-ul său că meciul a fost „suspendat din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor”.

Cine sunt ultrașii de la „Uniți sub tricolor”

„Uniți sub tricolor” este un grup de ultrași care susține naționala României la fotbal. Pe pagina de pe Facebook a acestui grup a fost postat un mesaj similar cu o fotografie din galeria în care a fost afișat mesajul „Kosovo e Serbia”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Diseară, tricolorii vor întâlni reprezentativa fotbalistică a unei regiuni pe care România n-o recunoaște ca stat independent, respectând adevărul istoric, potrivit căruia acest teritoriu a fost desprins ilegitim din țara vecină nouă, Serbia”, se arată într-un mesaj postat pe aceeași pagină de Facebook, cu 6 ore înainte de începerea meciuliui de fotbal România-Kosovo.

Liderul partidului AUR, George Simion, a recunoscut în 2020 că este unul dintre fondatorii grupării de ultrași „Uniți sub Tricolor”.

„Nu, nu sunt liderul (n.r Uniți Sub Tricolor)! Dar am participat la fondarea acestei structuri, pentru că naționala nu avea o susținere coagulată. Am mers cu UST alături de naționala de tineret la Euro U21 din Italia, unde am descoperit, în sfârșit, o echipă senzațională, care m-a făcut să iubesc din nou fotbalul”.

„Sunt zeci de mii de tineri în peluze, care cântă și aprind torțe, fac atmosferă, descoperă un mod de viață în aceste subculturi. Da, sunt unul dintre acei tineri, nu mi-e rușine, un meci de fotbal se trăiește mult mai frumos în peluză. Nu mă dezic de ceea ce-mi place. Nu sunt perfect. În peluze circulă și idei bune, și idei rele. Iar una dintre cele bune e crearea de centre de juniori, care să ajute echipele naționale”, a spus George Simion, într-un interviu acordat pentru GSP.ro.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri