Ministerul Educației și Cercetării alocă 25 de milioane de lei pentru proiecte de cercetare care să limiteze răspândirea COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
laborator analize sua coronavirus
Foto: GettyImages

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a alocat suma de 25 milioane de lei pentru finanţarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii şi combaterea epidemiei de SARS-COV-2, potrivit Agerpres.

„Astăzi, 27 martie 2020, au fost aprobate primele teme de cercetare în acest scop, considerate prioritare de Ministerul Sănătăţii, în domeniul prevenţiei diagnosticului, tratamentului şi controlului epidemiei: dinamica transmiterii virusului SARS-COV-2 pe teritoriului României; dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente şi vaccinuri pentru prevenirea SARS-COV-2; secvenţierea genomului SARS-COV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România; tehnici avansate şi creşterea performanţei în detecţia precoce a virusului SARS-COV-2; evaluarea eficacităţii şi siguranţei utilizării unor protocoale de tratament inovative; abordări inovative în tratamentul şi controlul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-COV-2; tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate”, se arată într-un comunicat de presă al MEC.

Potrivit sursei citate, în prezent, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, elaborează termenii de referinţă care stabilesc obiectivele generale, obiectivele specifice şi rezultatele estimate, precum şi termenele de realizare a acestora.

„De îndată ce termenii de referinţă vor fi agreaţi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), va declanşa procedura de selecţie competitivă şi contractare, în regim accelerat, a consorţiilor care vor executa aceste studii de cercetare. Din consorţiile executante vor face parte, în mod obligatoriu, cel puţin o instituţie de cercetare-dezvoltare şi o unitate din sistemul public de sănătate”, afirmă MEC.

Totodată, participarea unor companii private în aceste consorţii este, de asemenea, posibilă, "în conformitate cu schemele de ajutor de stat" privind finanţarea.

„Estimăm că proiectele de cercetare contractate vor putea demara studiile în cel mult o lună. Cele peste o sută de propuneri de teme de cercetare legate de limitarea efectelor epidemiei, primite la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, sunt în continuare în analiză la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, în vederea prioritizării şi selectării acelor teme de cercetare care au capacitatea de a da rezultate rapide şi eficiente în prevenţia şi reducerea efectelor epidemiei”, susţine aceeaşi sursă.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pierdere imensă pentru România. Anunțul trist tocmai a venit
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Boala de care suferă Anca Țurcașiu: „Nu există remediu”. Artista nu mai consumă carne de 34 de ani și a...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei
Newsweek
Ziua când pensia intră pe card în octombrie s-a schimbat. 2.300.000 pensionari sunt vizați
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...