Video Exclusiv Mircea Geoană: Există terțe părți care nu doresc ca Orientul Mijlociul să se stabilizeze

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general Adjunct al NATO, Mircea Geoana.
Secretarul general Adjunct al NATO, Mircea Geoana. Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Există forțe care au privit încheierea unei înțelegeri între Israel, SUA și Arabia Saudită sub egida Acordurilor Abraham drept o amenințare, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, vineri seara, la Digi24, în cadrul emisiunii LIVE cu Rotaru și Kiss. Însă nu este niciun secret că aceste forțe, un conglomerat al regimurilor autoritare ale lumii, format din China, Iran și Coreea de Nord, "au interese la nivel global care nu sunt aceleași cu ale blocului alianțelor democratice occidentale", a mai precizat oficialul NATO. Acești "terți actori" încearcă prin diverse metode să creeze dificultăți și să tensioneze dinamica internațională, astfel încât să fie avantajați, a mai explicat Mircea Geoană, spunând că "va trebui să strângem rândurile din nou, să sprijim Israel, de asemenea manieră încât să evităm escaladare și inflamare de opinie publică".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Zona este complexă, evident forțele care au văzut o amenințare în acordul dintre Israel, SUA și Arabia Saudită sub egida Acordurilor Abraham, acord care ar fi însemnat în principal pentru Iran o schimbare de paradigmă și de echilibru regional și, fără să speculez și să creez conexiuni pe care nu vreau să le fac într-o zonă publică, este clar că există terțe părți care nu doresc ca Orientul Mijlociu să se stabilizeze.

De aceea, noi suntem extrem de atenți și la terți actori, care au interes ca acest conflict să fie amplificat și momentul, și brutalitatea atacului indică dorința de a arunca într-un fel Orientul Mijlociu într-o nouă tensiune.

Sper să avem cu toții înțelepciunea și echilibrul – și jucătorii din regiune. Sper, de asemenea, ca acordul pe care Israelul, SUA și Arabia Saudită îl aveau în pregătire să își continue, la momentul potrivit, în condițiile reunite din nou, drumul înainte.

Sunt și alte mize. De natură geopolitică și geoeconomică în această situație. De aceea, e important să ne păstrăm calmul și luciditatea. Să încercăm să limităm acest conflict și să revenim cât de repede se poate la o situație de predictibilitate și de reluare a eforturilor de a crea o arhitectură în Orientul Mijlociu mai durabilă și mai pașnică", a precizat secretarul general adjunct al NATO la Digi24.

În ceea ce privește «terții» menționați anterior, Mircea Geoană a fost cât se poate de clar, spunând că Iran, Rusia, China și Coreea de Nord, toate regimuri autoritare, doresc ca regiunea Orientului Mijlociu să fie destabilizată, iar încheierea unui acord între SUA-Israel-Arabia Saudită să fie împiedicată.

"Nu este niciun fel de secret. E un secret al lui Polichinelle că în clipa de față există un conglomerat al regimurilor autoritare ale lumii – Rusia, China, Iran, Coreea de Nord – care au o colaborare tot mai intimă, mai strânsă. Iranul furnizează Rusiei dronele cu care distrug infrastructura energetică a Ucrainei pe timp de iarnă și cea agroalimentară vara.

Sunt terți actori care au interese la nivel global care nu sunt aceleași ca ale noastre, blocul alianțelor democratice occidentale, și care încearcă prin diverse metode să ne creeze dificultăți, să creeze o dinamică internațională în detrimentul nostru și avantajul dânșilor.

Va trebui să strângem rândurile din nou, să sprijim Israel, de asemenea manieră încât să evităm escaladare și inflamare de opinie publică.

În Orientul Mijlociu, Acordurile Abraham sunt cea mai bună evoluție de multe decenii și în aranjamentul între Arabia Saudită și Iran era și o puternică componentă palestiniană. Și, cum spunea și președintele Biden, nu trebuie să punem egalitate între Hamas și poporul palestinian", a transmis Mircea Geoană.

Editor : A.R. | Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri