Video Numărul deceselor ar putea crește. Rafila: O rată de fatalitate de 3% este extrem de mult la numărul uriaș de cazuri pe care îl avem

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Rafila face declaratii
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, reprezentantul României pe lângă Organizația Mondială a Sănătății, avertizează că trebuie găsite rapid soluții pentru scăderea numărului mare de cazuri de coronavirus, arătând că există o legătură directă între acest număr și rata mortalității. El spune că numărul de morți înregistrat în ultima săptămână este fără precedent de la al doilea Război Mondial. 

„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese - suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS - n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate - asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila luni la Digi24, precizând că „situația este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.

El a mai spus că „în aceste zile, poate chiar astăzi, va sosi în țară un expert OMS specializat în astfel de situații de criză de sănătate” și s-a arătat încrezător că, împreună cu specialiștii INSP și cu reprezentanții guvernului se va găsi „o soluție să nu mai fie atâtea morți”.

„În ultima săptămână au fost 2.300 de morți, este fără precedent, cred, după al doilea Război Mondial”, a mai spus Rafila.

El a precizat că este nevoie ca soluții făsite să fie înțelese și acceptate de populație, pentru a putea fi aplicate.

Alexandru Rafila a mai arătat că rata mare de pozitivare, de 25-30%, arată o transmitere intensă comunitară a virusulu și avertizează că acest număr este în relație cu numărul deceselor.

„Numărul de decese va trena după câteva săptămâni de la înregistrarea acestui număr mare de cazuri, adică avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult la numărul uriaș de cazuri pe care îl avem”, a mai explicat Alexandru Rafila. 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri