Oamenii din comuna bărbatului confirmat cu coronavirus nu se tem de nimic: I-am depășit și pe moldoveni, gorjenii au vrut să fie primii

Data publicării:
reportaj prigoria

Oamenii din localitatea gorjeană Prigoria, în care trăiește tânărul confirmat cu coronavirus, nu sunt speriați. Nu se tem nici de virusul venit din China, nici de gripă și nici nu au dat prea multă importanță invaziei de polițiști, medici, jandarmi și reporteri.

În momentul de față, în localitatea Prigoria, cea mai afectată din județul Gorj, sunt peste 30 de locații păzite de jandarmi și polițiști. Aceștia au misiunea să nu îi lase pe cei suspecți că ar fi infectați cu coronavirus să ia legătura cu cei din exterior.

Zi și noapte, de la momentul când testele medicale făcute la Institutul „Matei Balș” au confirmat că tânărul de 24 de ani din Podgoria, Gorj, este infectat cu COVID-19, autoritățile stau de veghe în localitatea lui de baștină. Oamenii din comună sunt însă convinși că riscul ca bărbatul să fi răspândit infecția este destul de mic. Așa că timpul trece în același ritm pentru oamenii locului.

Bătrân: Ehe, am zis și noi - cum, i-am depășit și pe moldoveni, gorjenii au vrut să fie primii!

Reporter: Nu vă e teamă?

Bătrân: Nu! Se feresc oamenii și de gripă! Tot ne-am întâlnit, sâmbătă a fost cu parastasele, s-au întâlnit mulți în sat, la magazin acolo!

Un bărbat povesteşte despre tânărul confirmat cu coronavirus că lucra de dimineaţă şi că abia seara venea în localitate.

Localnic: Stă mai la vale, dar el lucra zi de zi, pleca dimineața, venea seara târziu.

Reporter: Nu vă frică?

Localnic: Ne este așa, într-un fel, dar dacă el pleca dimineața venea seara, nu prea venea pe aici.

Reporter: Și ce măsuri vă luați?

Localnici: Stăm mai distanță de persoanele apropiate de el.

Autoritățile locale spun că s-au îngrijit și ca familiile izolate la domiciliu să aibă tot ce au nevoie.

Iuliana Iliescu, primarul din Prigoria: „Pentru cei care sunt izolați la domiciliu am luat legătura cu o firmă de canterincă, le voi oferi o masă caldă la prânz și hrană rece dimineața și seara”.

Realitatea din teren a arătat ce a vrut de fapt să spună edilul local - o firmă de livrări la domiciliu, adică de catering, a fost desemnată pentru a le duce mâncare.

Discutie reporter-angajaţi la firma catering

Nu trebuie să aveți niciun contact, nicio apropiere?

Nu, nu!

Și nu e riscant?

Să sperăm că nu!

Câte persoane stau aici?

Nu e decât una!

Autoritățile au luat deja primele măsuri drastice. Școala a fost închisă, pentru ca micuții să fie cât mai protejați. iar elevii vor reveni la cursuri doar în momentul în care nu vor mai exista pericole.

Iuliana Iliescu, primarul din Prigoria: Am întocmit un grafic de permanență la nivelul primăriei, să fie în permanență cineva să ia informațiile, am trimis salariații în teren să informeze populația

Reporter: Slujbele la Biserică?

Iuliana Iliescu: Încă nu am dat acest comunicat, voi sta de vorbă cu preoții din comună, cel puțin o perioadă, să le amâne.

Oamenii însă nu par alarmați de confirmarea primului caz din România chiar în localitatea lor.

Reporter: Nu v-a spus nimeni ce să faceți, cum să vă comportați, să purtați mască, să vă spălați pe mâini?

Bătrână: Noi aici la țară nu ne spălăm chiar din oră în oră, că nu avem timp!

Bătrân: Eu stau departe în deal, nu am contact cu drumul!

La nivelul județului Gorj a început încă de miercuri noapte ancheta epidemiologică, iar prefectul a anunțat că 30 de oameni din județ au fost testați și rezultatele au fost negative, dar că toți rămân sub observație, consemnați în case.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri