Parcare în loc de centru cultural la Sfântu Gheorghe, după ce guvernul maghiar și-a anulat investițiile în afara granițelor

Data actualizării: Data publicării:
Viktor orban, la Universitatea de Vară
Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. Foto: Inquam photos/ Laszlo Beliczay

Primăria Sfântu Gheorghe urmează să amenajeze o parcare pe terenul destinat inițial construirii unui centru cultural şi pentru tineret în oraș, proiect care urma să fie realizat în asociere cu Consiliul Judeţean Covasna şi Fundaţia „Sapientia”, care beneficiază de sprijinul financiar al statului ungar, a anunțat primarul Árpád Antal, potrivit ziarului maghiar „Háromszék”, preluat de Hirado. Decizia vine după ce premierul maghiar Viktor Orban a declarat la Băile Tușnad că în următorii doi ani nu vor fi lansate noi investiţii în afara granițelor și după ce asocierea dintre autoritățile locale din România și Fundaţia „Sapientia” a fost anulată în instanță.

Liderii instituţiilor asociate au anunţat, în februarie 2020, că pe locul fostului hotel „Bodok”, aflat în paragină în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, şi a clădirilor învecinate se va ridica unul dintre cele mai moderne centre culturale şi pentru tineret din România, cu sprijinul statului ungar. Potrivit ideii iniţiale, construcţia ar urma să găzduiască două teatre, o bibliotecă, un centru de artă și o sală de concerte.

Primarul Árpád Antal a declarat încă că hotărârea de consiliu local şi de consiliu judeţean cu privire la asocierea dintre autorităţile locale, autorităţile judeţene şi Fundaţia „Sapientia” a fost contestată de către prefect, în contencios administrativ. Mai târziu, hotărârea a fost anulată definitiv de către Curtea de Apel Braşov.

În opinia primarului, s-a dorit să se dea un semnal cu privire la faptul că administraţiile publice nu se pot asocia cu o entitate juridică finanţată de statul maghiar. Şi asta întrucât Fundaţia „Sapientia” ar fi primit de la Guvernul Ungariei patru miliarde de forinţi cu care ar fi participat la asociere. Din această sumă ar fi fost finanţate planurile centrului cultural, respectiv ar fi urmat să fie achiziţionate dotările tehnice şi instrumentele necesare asigurării bunei funcţionări ale viitorului complex de clădiri. Costurile de construcţie ar fi fost suportate de autorităţile locale şi cele judeţene.

Primarul a explicat că în iarna acestui an va putea începe demolarea imobilelor de pe terenuri, însă deocamdată, pe zona eliberată va fi amenajată o parcare.

Árpád Antal a citat din informarea făcută de Viktor Orbán, la Băile Tuşnad, potrivit căreia în următorii doi ani nu vor fi lansate noi investiţii transfrontaliere, întrucât Guvernul Ungariei se concentrează pe finalizarea celor care au fost demarate deja.

După ce se va clarifica ce funcţii va avea clădirea, va fi lansat un concurs internaţional pentru realizarea planurilor, a mai adăugat edilul. „Acest lucru va amâna termenul de implementare, însă creează oportunitatea de a fi ridicată o clădire care să devină una dintre cele mai importante investiţii ale secolului XXI, în ceea ce priveşte dezvoltarea imaginii centrului oraşului Sfântu Gheorghe”, a spus primarul, citat de ziarul „Háromszék”, potrivit Hirado.

Între 2017 și 2021, Guvernul maghiar a finanțat cu peste 70 de milioane de euro funcționarea Fundației Sapientia, care are ca prim scop funcționarea unei universități particulare maghiare independente în România. În momentul de față, Fundația controlează Universitatea Sapientia, care deține facultăți și mai multe terenuri în Cluj Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și un centru de studii la Sfântu Gheorghe. Fundația este condusă de Kato Bela, episcop al Eparhiei Reformate a Ardealului și un apropiat al conducerii UDMR.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri