Pericolul mortal din Marea Neagră. Ce sunt „curenții rip”, cărora nici măcar înotătorii experimentați nu le fac față

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe plaja litoralul romanesc
Foto: Digi24

Aproape două treimi din plajele de pe litoralul românesc sunt afectate de așa numiții „curenți rip”. Specialiștii atrag atenția că este imposibil să înoți împotriva lor și că nici măcar înotătorii experimentați nu le-ar putea face față.

„Aceste plaje ascund un pericol reprezentat de curenții rip. Reprezintă curenți de apă orientați către larg, din zona de plajă spre larg, sunt perpendiculari pe plajă și se caracterizează printr-o scurgere orizontală a apei. A înota împotiva acestui curent e ca și cum ai înota într-un râu de munte, în amonte. Nu ai nicio șansă să înaintezi”, a explicat la Digi24 Florin Tătui, profesor la Facultatea de Geografie a Universității din București.

El a adăugat că sectoarele cele mai afectate sunt plajele de la Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn.

„Dacă sunteți surprinși de curenții rip și simțiți că sunteți trași către larg, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați să plutiți. Acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim către larg, cu viteze destul de mari. Încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor. Nu înotați împotriva curentului. Trebuie să înotam paralel cu plaja, până când simțim că nu mai suntem trași către larg și apoi să înotam spre plajă”, a explicat el.

În cel mai aglomerat weekend din această vară pe litoral, 3 turiști au murit înecați în Mamaia și unul la Venus, după ce s-au aventurat în mare, deși era arborat steagul roșu. Alți 4 au fost fost salvați în ultima clipă la Neptun. Salvamarii sunt uluiți de comportamentul oamenilor și spun că turiștii pur și simplu ignoră orice avertisment, cu toate că pot plăti cu viața.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri