Piloții ucraineni vor fi antrenați în România să zboare pe avioane F-16

Data actualizării: Data publicării:
avioane F-16 române, cu rachete AMRAA;M și Sidewinder acroșate de aripi
Avioane F-16 române, cu rachete AMRAA;M și Sidewinder acroșate de aripi, într-o misiune de poliție aeriană în țările baltice. Foto: Facebook/Forțele Aeriene Române

Piloții ucraineni vor fi antrenați să zboare pe avioane F-16 în România. Decizia a fost luată în ședința CSAT de astăzi.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 second-hand, cumpărate din Portugalia, și mai cumpără alte 32 de avioane din Norvegia. Cu toate acestea, Bucureștiul a aprobat recent un plan pentru achiziționarea de avioane, F-35 mai avansate.

Țara joacă un rol esențial în misiunea de poliție aeriană a NATO, un grup de lucru internațional dedicat patrulării continue a cerurilor europene pentru a reacționa rapid la încălcările spațiului aerian.

La ședința CSAT au fost discutate de asemenea obiectivele României pentru Summitul NATO de la Vilnius, de săptămâna viitoare. „Reuniunea urmărește reconfirmarea unității și solidarității aliate și, totodată, va analiza progresele înregistrate în punerea în aplicare a deciziilor Summitului NATO din 2022, de la Madrid, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare și a răspunsului NATO la amenințarea reprezentată de Rusia, continuarea adaptării Alianței și avansarea pe linia integrării euroatlantice a Ucrainei”, se arată în comunicat.

„Președintele Klaus Iohannis va aduce din nou în prim-plan aspecte care țin de securitatea regiunii Mării Negre, un subiect de interes strategic atât pentru România, cât și pentru întreaga securitate euroatlantică, așa cum a fost consacrat anul trecut la Summitul de la Madrid, tot la propunerea României”, se arată în comunicat.

În cadrul CSAT, a fost subliniată importanța Summitului NATO de la Vilnius în privința luării unor decizii suplimentare privind descurajarea și apărarea pe Flancul Estic, de natură să marcheze o etapă importantă în ce privește adaptarea militară pe termen mediu și lung și care se referă la asigurarea forțelor, capabilităților, planurilor și structurilor necesare unei Apărări Înaintate eficiente, coerente și unitare pe întregul Flanc Estic.

Acestea sunt decizii pentru care România lucrează constant și care vor putea contribui la atingerea unui înalt nivel de securitate și apărare pentru țara noastră.

România este pregătită să contribuie la efortul aliat atât din postura de stat gazdă al unor structuri multinaționale NATO, cât și prin suplimentarea la 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu acest an.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri