REPORTAJ Noaptea în care coşmarul „Mihaela, dragostea mea” a bântuit şoseaua Kiseleff

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
poza USR
Sediul USR. Foto Mihnea Lazăr

ERATĂ: Dintr-o regretabilă eroare, în textul inițial a fost introdus numele domnului profesor universitar doctor Călin Petrică Vegheș, decanul Facultății de Marketing de la Academia de Studii Economice din București, într-un context nefavorabil pentru imaginea domniei sale. Digi24.ro își cere scuze pentru greșeală. 

În ziua alegerilor prezidenţiale, pisicile Felix şi Vecina (amanta oficială a lui Felix), din curtea sediului de campanie al PNL din Bucureşti, au fost, cel mai probabil, singurele suflete lipsite de emoţiile generate de întrebarea zilei: „Cine intră în turul doi cu Iohannis”?

La sediul PNL, din strada Modrogan, două au fost momentele culminante ale după-amiezii: scurta vizită, de circa douăzeci de minute, făcută de preşedintele Klaus Iohannis, în jurul prânzului şi momentul în care o macara a instalat nişte bannere pe impunătoarea vilă care, odinioară, a aparţinut Elenei Lupescu şi, care, ceva mai recent, a fost martora victoriilor electorale ale fostului preşedinte Traian Băsescu (în perioada când sediul aparţinea acum defunctului PD, topit, între timp, în marea familie a popularilor din PNL).

În jurul prânzului, Klaus Iohannis îşi face apariţia la sediul central al partidului, în calitatea sa de candidat fără griji, „să vadă cum decurg lucrurile şi cum se mobilizează organizaţiile pentru acest prim tur”, conform spuselor preşedintelui PNL, Ludovic Orban.

Anemia de la PNL e spartă doar de incursiunile Vecinei în sediul de campanie, dar şi de ultimele calcule politice ale momentului, generate de prezenţa mare la vot înregistrată în diaspora.

„La 550 de mii prezenţă la vot în diaspora, asta va însemna între 5-8%. Barna are între 2-3%, noi 3%, restul iau sub 1”, explică Rareş Bogdan.
„Dacă la sfârşitul zilei, Dăncilă cu Barna sunt la egalitate, e clar cine câştigă. Ei (adică USR)”.

Dar astea sunt calculele de la ora 15.

La sediul USR atmosfera e, mai degrabă, una confuză: scene euforice, combinate cu uşoare momente depresive

La sediul USR de pe Kiseleff. 55. PSD e la numărul 10. 

În „camera presei”, Cristian Seidler poate fi văzut în timp ce zapează între posturile Antena 3 şi RTV, conform zicalei „ţine-ţi prietenii aproape, dar duşmanii şi mai aproape”.

Seidler zapează, cum ar veni, „strategic”. Explicaţia: cei de la USR trebuie să ştie ce discută cei din studiourile televiziunilor respective, ce idei au, cum tratează diversele teme, pe motivul „dacă ajungem la ei în studio, să ştim la ce să ne aşteptăm”.

La ora 17, useriştii şi pluseriştii sunt uşor îngrijoraţi: s-a înserat deja şi, spre deosebire de 26 mai, ziua alegerilor parlamentare, când, la acea oră era lumină, acum, pe 10 noiembrie e întuneric. Iar întunericul riscă să „alunge” votanţii lui Barna.

Câteva minute mai târziu, agonia se transformă în extaz: „Am câştigat Asia!”, strigă Seidler. „La Shanghai, Dăncilă nu a luat niciun vot! I-a dat eroare!”.

„Să nu avem faze de genul Mihaela, dragostea mea”

Speranţa reînvie. Bufetul e completat cu produse vegane.

Ora 18. Soseşte Barna. Face glume, dă mâna cu cei prezenţi, după care dispare sus, în locul unde doar heruvimii din USR+au acces.

Câteva minute mai târziu, soseşte şi Cioloş. E optimist. „La ora 21, vor fi diferenţe mici”. Într-un asemenea scenariu, toată lumea ştie că Dan Barna e avantajat, datorită voturilor venite din diaspora.

„Da, dar asta înseamnă că trebuie să stăm toată noaptea, să nu avem faze de genul Mihaela, dragostea mea”.

Lumea râde la gluma lui Cioloş care, la rândul său, se retrage sus, în locul unde doar heruvimii din USR+ au acces.

La ora 20:00, pe şoseaua Kiseleff, la nr. 55, din nişte boxe instalate în curtea interioară a sediului de campanie USR Plus, se aude Ed Sheeran, cu o melodie ideală pentru nunţile de sezon: „Thinking out loud”.

Speranţele sunt mari, pe la colţuri se vorbeşte de 21% pentru Barna şi 17% pentru Dăncilă. Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, senatorul USR Florina Presadă şi europarlamentarul Plus Ramona Strugariu sunt starurile momentului.

Unii îndrăznesc chiar să i se adreseze, mai în glumă, mai în serios, lui Voiculescu cu „domnule primar”. Lumea zâmbeşte şi face poze. Se mănâncă ciocolată Barni. Lumea râde şi face glume. „Mihaela, dragostea mea” e doar o glumă bună spusă de Cioloş, un catch-phrase rostit complice, ca între nişte prieteni care-şi fac cu ochiul în aşteptarea marilor rezultate ale exit-poll-ului.

Ora 20:55. Alaiul binomului Barna-Cioloş coboară de la etaj pe scara de lemn a vilei şi dă piept cu mulţimea de afară. E mult optimism, privirile sunt ale unor ostaşi întorşi sub scuturile victoriei. Ora 21. Se afişează rezultatele exit-poll-ului. Extazul se metamorfozează în surpriză amară: „What? Nu pot să cred!”.

Afară a început să plouă mărunt. Barna şi Cioloş stau demni şi aşteaptă ca Iohannis să-şi termine discursul lung şi tărăgănat, pe care oricum nu-l ascultă nimeni cu atenţie. Înăuntru, membrii staff-ului stau cu capetele plecate în telefoanele mobile. Se dau scroll-uri, se execută swipe-uri. Barna şi Cioloş dau declaraţii, după care se retrag în cartierul general de la etaj. Încă mai există speranţă în Kiseleff 55.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri