Apelul lui Iohannis către tineri: Nu îi luați drept modele pe cei care promovează un discurs radical, al urii, al populismului

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a lansat sâmbătă un apel către generația tânără, pe care a îndemnat-o să nu îi urmeze pe cei care promovează calea populismului, a radicalismului, aluzie la pozițiile publice exprimate de unii dintre liderii USR. ”Nu îi luați drept modele pe cei care își folosesc vocea publică sau politică pentru a promova un discurs radical, un discurs al urii sau un discurs al intoleranței. Acela, discursul populist, discursul urii, discursul intoleranței este cel mai facil discurs! Este cel facil să fii de partea distrugerii fibrei sociale și credeți-mă, cel mai greu este să fii de partea oamenilor și să construiești ceva solid, ceva durabil”, a spus Iohannis în fața membrilor organizației de tineret a PNL, reuniți la Venus. 

Președintele le-a mulțumit tinerilor liberali pentru implicarea în efortul campaniilor pentru referendum și pentru alegerile europarlamentare, subliniind că PNL este cel mai important partid ”deocamdată de Opoziție”, și le-a spus că ei sunt generația ”care poate readuce speranța în politica românească”. 

”Ne aflăm în fața unor bătălii electorale complicate, avem peste puține luni alegeri prezidențiale, vom avea alegeri locale, parlamentare, eu că invit ca împreună cu mine să câștigăm toate aceste alegeri. După dezastrul pesedist care a răpit ani de zile șansa României la dezvoltare românii vor o guvernare care să le aducă prosperitate. Voi sunteți generația care poate readuce speranța în politica românească. Eu sunt încrezător în destinul României pentru că văd aici viitori primari, actuali și viitori parlamentari, viitori miniștri și poate chiar mai mult. 

Auzim așa, adesea vorbindu-se despre lipsa de potențial sau de capital uman performant în pepinierele partidelor politice din România. Este argumentul invocat frecvent de acei reprezentanți ai clasei politice care refuză să facă pasul înapoi, și avem recent câteva exemple în acest sens, pentru a permite tinerilor să vină în față cu idei noi, idei care revigorează spațiul politic. Aceasta este o abordare păguboasă, care trebuie combătută ferm, pentru că România va fi condamnată la stagnare dacă nu va ține cont de opiniile, de așteptările și de necesitățile tinerei generații”, a spus Președintele. 

”Vă îndemn, așadar, să nu renunțați, fiți ambițioși, urmăriți-vă cu perseverență obiectivele și veți reuși să vă impuneți punctele de vedere. Convingerea mea fermă este că țara noastră are mare nevoie de oameni tineri, în mediul privat, în administrația locală, în administrația centrală, în politică la modul general.

Cetățeanul să fie în centrul statului

”Dragii mei, sunt foarte multe lucruri de făcut și de îndreptat după guvernările eșuate ale PSD. Reconstrucția statului român pentru a fi în slujba cetățeanului, creșterea economică și susținerea mediului privat pentru a genera bunăstare sunt pilonii fundamentali pentru a face România normală – sloganul meu, România normală. Mulțumesc, Rareș! Unul dintre cei mai noi și cei mai de succes politicieni, Rareș Bogdan.

Proiectul pe care îl propun românilor este acela de a trăi, în sfârșit, într-o țară în care normalitatea este regula, nu excepția, în care cetățeanul este în centrul funcționării statului, și nu invers, și în care cetățeanul duce o viață sigură și prosperă.

România normală este țara din care tinerii nu își vor mai dori să plece definitiv pentru că nu au șanse aici. România normală este țara în care investițiile și dezvoltarea sunt încurajate până și în cele mai defavorizate zone, în care tinerii, din păcate, acum sunt pur și simplu abandonați și condamnați la sărăcie.

Proiectul României normale este proiectul întregii Românii, un proiect al unei întregi generații, care nu poate fi dus la bun sfârșit decât prin implicarea partidelor autentic democratice, a organizațiilor civice, precum și a voastră, a tinerilor care vă doriți o carieră politică. Și aveți între voi astăzi exemple de tineri politicieni care au reușit, Robert, Siegfried, și alții, care astăzi sunt aici, împreună cu voi. Am încredere că veți ști să vă ridicați la nivelul așteptărilor pe care le au românii de la voi!”, a arătat șeful statului. 

”Nu orgoliile mărunte sunt importante, ci găsirea celor mai bune soluții pentru țara noastră”

Acesta a lansat un apel subtil și către seniorii PNL, să renunțe la orgolii, în contextul în care vor urma negocieri pentru un nou Guvern.. ”Aveți alături de voi vechi liberali, trecuți prin bătălii grele. Sunt liberali care au deja suficient de multă experiență și maturitate politică încât să înțeleagă momentul crucial în care se află România, în care nu orgoliile mărunte sunt importante, ci găsirea celor mai bune soluții pentru țara noastră”, a spus Iohannis, care a ținut să le ceară tinerilor să fie onești și să pună mai presus principiile decât interesul politic:

”Fiți mereu preocupați să cunoașteți ce se întâmplă în România, în Europa, în politica globală, pentru că lumea în care voi veți fi lideri politici va fi o lume diferită față de cea de astăzi și trebuie să aveți capacitatea de a vă adapta și de a lua cele mai bune decizii pentru momentul în care veți fi la putere.

Fiți onești, corecți și serioși, puneți principiile mai presus de câștigul politic mărunt, învățați să fiți politicieni responsabili și competenți, cu o conduită publică decentă, echilibrată și credibilă! Nu îi luați drept modele pe cei care își folosesc vocea publică sau politică pentru a promova un discurs radical, un discurs al urii sau un discurs al intoleranței.

Acela, discursul populist, discursul urii, discursul intoleranței este cel mai facil discurs! Este cel facil să fii de partea distrugerii fibrei sociale și credeți-mă, cel mai greu este să fii de partea oamenilor și să construiești ceva solid, ceva durabil. Or, asta aștept de la voi, să deveniți politicieni care cu înțelepciune, cu răbdare, cu un discurs puternic, să construiți România normală, o Românie care dăinuie, o Românie care este o patrie bună și demnă pentru toți românii. Rămânând fideli acestor principii, veți deveni liderii de care țara noastră are atâta nevoie! Propuneți-vă țeluri înalte pentru cariera voastră politică și țintiți obiective majore pentru dezvoltarea României, fiindcă în viață cine își propune țeluri mici, va obține lucruri mărunte, și cine își propune obiective mari, mari rezultate va avea. Mă bazez pe voi ca să construim împreună ceea ce își doresc toți românii, România puternică, România sigură, România normală de mâine”

(Editor A.D.)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...