Legea pensiilor a fost adoptată de Parlament. Ciolacu: E o lege foarte bună. Avem bani pentru majorări. USR: Mințiți pensionarii

Data actualizării: Data publicării:
ID231276_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Legea pensiilor, la vot final în Camera Deputaților. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Proiectul legii pensiilor a fost votat luni în Camera Deputaților, după ce a primit raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Parlamentarii din comisie au clarificat o prevedere în lege potrivit căreia pensiile care ar fi scăzut după recalcularea pe noua formulă vor rămâne la nivelul actual. Un alt amendament a fost adoptat în legătură cu vârsta de pensionare a minerilor. Aceștia se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.

ACTUALIZARE 18:55 - „Le mulțumesc colegilor din PSD, PNL și din UDMR. E o lege foarte bună. O felicit pe doamna ministru!”, a declarat Marcel Ciolacu după vot.

Întrebat de reporteri dacă există toate cele 25 miliarde necesare pentru susținerea pensiilor, premierul a răspuns afirmativ: „Există!”. „80% din pensionari au sub 8.000 de lei, 60% au sub 3.000 de lei. Statul român trebuie să asigure această resursă. Era în jalon, în cererea nr. 4. Am devansat o ca să închidem negocierile cu Comisia. Ca să scoatem faimosul 9,4%”, a declarat Ciolacu.

„PNL și-a ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaților – cu contribuția parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgență, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil. Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viață de muncă. Întotdeauna am susținut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilității oricărei creșteri a pensiilor. În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie de trei ori - de la 1265 lei, la 1785 lei, nivel de la care se aplică noua creștere votată azi”, a scris pe Facebook președintele PNL Nicolae Ciucă după votarea legii.

ACTUALIZARE 18:50 - Legea pensiilor a fost adoptată în Camera Deputaților cu 199 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 17 abțineri.

Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul care aparţine Guvernului şi care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Eva Csep: Proiectul legii pensiilor trebuie modificat. Amendamentele UDMR nu au fost acceptate

ACTUALIZARE 18:35 -  Deputatul UDMR Eva Csep a declarat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea legii pensiilor, că acest proiect trebuie să fie modificat pentru a face „o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”, menţionând că nu au fost acceptate amendamentele UDMR în acest sens.

„Fiecare dintre noi are responsabilitatea votului de astăzi faţă de românii, faţă de cetăţenii acestei ţări, care o să fie afectaţi în perioada următoare de aceste modificări legislative. O pătrime din populaţia României va beneficia de aceste modificări legislative pe care le vom vota noi astăzi. Ştim foarte bine că legea prezentată de Guvern este una la care am depus mai multe amendamente, pentru că fiecare lege este una perfectibilă. Totuşi, aceste amendamente depuse, în ciuda faptului că am vrut să promovăm în continuare, ca UDMR, acele valori ale familiei în care avem grijă de la nou-născuţi până la seniori, bunicii noştri, nu au fost acceptate de Guvern, reprezentanţii partidelor de guvernământ”, a afirmat deputatul UDMR, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că, deşi formula nouă de calcul introdusă prin această lege şi punctele în plus pe care le vor primi oamenii pentru stabilizarea şi stabilitatea pe locul de muncă sunt binevenite, totuşi proiectul trebuie modificat.

„Trebuie să ne facem griji şi în continuare, pentru că, prin amendamentele noastre, am propus un mod de calcul diferenţiat pentru femeile care au născut copii în România, pentru aceste perioade asimilate cu 0,25 de puncte, pentru anii, lunile petrecute acasă cu creşterea copilului. Este bătaie de joc faţă de femeile din România care nasc copii, care îşi asumă să crească o familie cu 0,25 de puncte plătite. Credem că acestea trebuie modificate. (...) Pe de altă parte, trebuie să purtăm şi grija bătrânilor cu pensii foarte mici. În total, în România, sub 1.500.000 de persoane au pensie sub 1.500 lei. Stimaţi colegi, vă rog să luaţi în calcul ce aţi putea face într-o lună cu 1.500 de lei după o viaţă întreagă de lucrat. Eu cred că trebuie să vă gândiţi la aceste modificări şi să facem o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”, a mai spus deputatul UDMR. 

Seidler (USR): Legea pensiilor este o minciună cap-coadă. Creează haos bugetar

ACTUALIZARE 18:25 - Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este „o minciună cap-coadă”, susţinând că acesta va crea „haos bugetar”.

„Această nouă lege este o minciună cap - coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral”, a spus Seidler, potrivit Agerpres, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi.

El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.

„Nu aţi avut bani la 31 martie 2023 când trebuia să intre în vigoare noua lege a pensiilor, aşa că aţi amânat intrarea în vigoare pentru 1 septembrie 2024, dacă nu cumva şi aceasta este o minciună. O minciună cum că aveţi bani pentru această nouă lege a pensiilor, pentru că Ministerul Finanţelor spune şi citez: impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxării mediului de afaceri şi a populaţiei. Minciună cum că această nouă lege ar elimina inechităţile, pentru că o spune şi Blocul Naţional Sindical citez: această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru cel puţin încă 40 de ani. USR îşi doreşte creşterea pensiilor şi un sistem de pensie echitabil, dar spunem «Nu» acestei minciuni legalizate şi haosului bugetar pe care îl creaţi cu bună-ştiinţă”, a afirmat Seidler. 

Ministrul Bucura-Oprescu: Ne dorim ca în anii ce urmează românii să se bucure de prevederile pe care noul proiect le aduce

ACTUALIZARE 18:00 - „Noua Lege a pensiilor reprezintă o formă de respect pentru românii care au muncit, dar și pentru românii care muncesc. Legea are două elemente importante – contributivitatea și munca. Aceștia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem, astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor.

Cred că este important ca fiecare dintre noi, astăzi, în ceea ce privește acest proiect de lege, să arătăm că suntem o echipă, aceeași echipă, echipă care reprezentăm interesele românilor și înțelegem cât de important este, pe de o parte să adoptăm azi acest act normativ în procedură de urgență, așa cum a aprobat Biroul permanent, dar în același timp, la timp pentru a fi gata cu reforma, astfel încât Comisia Europeană să elimine acel 9,4% care ar fi înghețat pensiile românilor până în 2070.

Contăm pe susținerea dumneavoastră pentru acest proiect de lege, și, împreună ne dorim ca în anii ce urmează românii să se bucure de prevederile pe care noul proiect le aduce”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (PL-x 727/2023) este dezbătut, luni, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

La ședința comisiei de muncă, parlamentarii AUR au protestat cu pancarte. Pe acestea erau scrise mesaje precum „Femeia este o comoară”, „Apărăm bătrânii țării”, „Fără speciali” sau „Vrem mărire cu 60%. Cine dă mai mult?”.

În timpul dezbaterilor, fostul premier liberal Florin Cîțu a susținut că „dacă această lege trece, pensiile și salariile viitoare sunt tăiate” pentru că „bugetul României e deja în faliment”. „Legea aruncă România în brațele FMI”, a mai spus fostul premier.

La dezbaterile din comisie a fost prezentă și ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Aceasta a explicat că, prin noua legislație care prevede un val de recalculări care ar trebui să fie încheiate la 1 septembrie 2024, nu vor mai fi diferențe între pensii pentru același loc de muncă și pentru aceeași vechime.

Modificări adoptate în comisii

Una dintre modificările adoptate la Camera Deputaților prevede ca „în cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.

De asemenea, a mai fost adoptat un amendament care vizează pensiile celor care au lucrat în condiții grele de muncă, după protestele minerilor. Liderii Coaliției au convenit ca minerii să se poată pensiona în continuare în condițiile actuale.

Amendamentul adoptat în comisii prevede că vârsta de pensionare a acestora să fie redusă cu 20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran și cu 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață.

Proiectul privind noua lege a pensiilor a fost adoptat de Senat săptămâna trecută, în urma unei ședințe cu scandal.

Ședința de plen de la Camera Deputaților se va desfăşura începând cu ora 16.00.

Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.

Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.

După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri